Vestia legt voor 2,1 mld beslag op bezit Erik Staal

Vestia heeft oud-topman Erik Staal aansprakelijk gesteld voor 2,1 miljard euro. Voor dat bedrag kocht de woningcorporatie vorige zomer haar risicovolle derivaten (renteverzekeringen) bij banken af.

Vestia heeft in mei beslag laten leggen op de bezittingen van Staal, voor een bedrag van zeker 2.127.785.000 euro. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster. Het gaat onder meer om zijn villa op Bonaire, een appartement en parkeerplaats in Amsterdam en een woning in Hummelo.

De woningcorporatie heeft in navolging van justitie ook beslag gelegd op de bezittingen van kasbeheerder Marcel de V., waaronder zijn woonboerderij in Hazerswoude. De kasbeheerder zou bijna 10 miljoen euro doorgesluisd hebben gekregen voor het afsluiten van derivaten.

Staal is geen verdachte, maar Vestia stelt hem wel aansprakelijk voor de miljardenspeculatie, omdat de topman de contracten tekende. De woningcorporatie heeft vooralsnog geen aangifte tegen hem gedaan.

Staal heeft verder privé profijt gehad van investeringen en uitgaven van Vestia, volgens betrouwbare bronnen. Staal was voor eenderde eigenaar van het bedrijf DJC Projectbegeleiding in Rotterdam, dat personeel detacheert bij nieuwbouwprojecten en renovaties. Hij stortte 18.000 euro aan startkapitaal bij de oprichting van het bedrijf in 2002.

De vestiging Vestia Rotterdam Feijenoord en Vestia’s ontwikkelbedrijf Ceres bouwden samen met DJC vastgoed. Vestia heeft in totaal circa 1 miljoen euro uitgegeven aan DJC, waar Staal mede aan verdiende. Bij Vestia Rotterdam Feijenoord en bij Ceres was niet bekend dat Staal mede-aandeelhouder was.

Staal liet zich verder rondrijden in een Mercedes met een chauffeur die afkomstig was van DJC. De kosten voor de chauffeur bedroegen over meerdere jaren 2,5 ton.

Mede-directeur Harry Duinkerke van DJC zegt dat zijn bedrijf „een hele normale relatie met Vestia” had en dat DJC „niets onoorbaars” heeft gedaan. Hij zegt dat Staal zich nooit bemoeide met het beleid.

De advocaat van Staal, Jurjen Lemstra, benadrukt dat Staal als volkshuisvester lange dagen maakte en een goede chauffeur nodig had om hem door het hele land te rijden. Hij zegt dat de beeldvorming is gebaseerd op „het zwartste scenario”.

Verder maakte Vestia eerder bekend dat Staal voor zes ton aan niet gespecificeerde creditcarduitgaven had gedaan. In werkelijkheid gaat het volgens Lemstra om maximaal 20.000 euro aan privé-uitgaven.