Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Tropenmuseum gered: Rijk stelt subsidie toch beschikbaar

Interieur van het Tropenmuseum in Amsterdam.
Interieur van het Tropenmuseum in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

Het Tropenmuseum is gered. Het Rijk stelt tot 2017 elk jaar 5,5 miljoen euro beschikbaar. De eerste twee jaar betaalt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat, in 2016 betaalt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Dat heeft minister van OCW Jet Bussemaker vanmiddag bekendgemaakt tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de twee visiebrieven over het cultuurbeleid die ze deze maand naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tropenmuseum moet wel fuseren

Er zijn wel voorwaarden aan de subsidie: het Tropenmuseum moet onmiddellijk worden losgemaakt uit het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het moet fuseren met het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. De collectie van het Tropenmuseum wordt eigendom van het Rijk. Het nieuwe, gefuseerde ‘museum voor wereldculturen’ kan een aanvraag indienen voor structurele subsidie van OCW vanaf 2017. Het zou dan worden opgenomen in de zogenoemde culturele basisinfrastructuur van Nederland.

Bussemaker zei wel dat de drie musea minder subsidie zullen krijgen dan ze tot dusver gezamenlijk ontvingen. Ook zei ze dat het niet zeker is dat de collectie te zien zal blijven op drie locaties.

Directeur Tropenmuseum: enorme opluchting, maar nog steeds alle zeilen bijzetten

Peter Verdaasdonk, directeur van het Tropenmuseum, zat in de Tweede Kamer toen Bussemaker de oplossing voor zijn museum bekendmaakte. Hij reageerde verrast en opgelucht.

“Ik had niet verwacht dat dit vandaag zou gebeuren. Ik ging blanco naar dit overleg toe. Het is een enorme opluchting, hoewel ik erbij moet zeggen dat we nog steeds alle zeilen zullen moeten bijzetten. In 2010 kregen we nog twee keer zoveel subsidie. De ontslagen die we hebben aangekondigd, zullen niet worden teruggedraaid.”

De ontvlechting uit het KIT verwelkomt hij en ook het overdragen van het eigendom van de collectie aan het Rijk is volgens hem geen probleem.

Buitenlandse Zaken trok subsidie in

Het voortbestaan van het museum was in gevaar gekomen, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn subsidie had ingetrokken. Het KIT kreeg tot 1 januari van vorig jaar jaarlijks 20 miljoen euro van Buitenlandse Zaken. Omdat het ministerie daarmee is gestopt, hebben 90 medewerkers gehoord dat ze weg moeten, is het theater van het KIT gesloten en is de bibliotheek niet meer toegankelijk voor het publiek. Tot begin 2014 moet het instituut rondkomen met eenmalig 15,3 miljoen euro van Buitenlandse Zaken.