Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Teeven komt PvdA tegemoet: wil illegalen niet meer opsluiten’

Asielzoekers moeten alleen nog worden opgesloten als ze agressief of crimineel zijn. Het niet hebben van een verblijfsvergunning mag daar geen reden meer toe zijn, zo staat volgens de Volkskrant in de toekomstvisie op het vreemdelingenbeleid van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

Staatssecretaris Fred Teeven.
Staatssecretaris Fred Teeven. Foto ANP / Phil Nijhuis

Asielzoekers moeten alleen nog worden opgesloten als ze agressief of crimineel zijn. Het niet hebben van een verblijfsvergunning mag daar geen reden meer toe zijn. Asielzoekers die zich niet misdragen moeten in een gevangenis met open deuren verblijven of zich regelmatig melden, zo staat volgens de Volkskrant in de toekomstvisie op het vreemdelingenbeleid van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.

De toekomstvisie gaat nu naar de ministerraad, zegt Teeven vandaag in de krant. In het vreemdelingenbeleid komt een onderscheid tussen een licht en een zwaar regime. Onder het zware regime komen veroordeelden en mensen die bijvoorbeeld bewaarders bespugen en slaan. De overige asielzoekers krijgen een licht regime.

Nu komen asielzoekers nog in de gevangenis als ze worden afgewezen en terug moeten naar hun land van herkomst. Ook alle asielzoekers die binnenkomen via Schiphol worden vastgezet. De laatste tijd kwam het tot meerdere protesten in de vorm van hongerstakingen van deze groepen tegen hun behandeling.

Teeven wekt irritatie oppositie

Update 11.00 uur: Later op de ochtend gaf de oppositie in de Kamer aan ontevreden te zijn over de manier waarop Teeven in de Volkskrant bekendmaakte dat asielzoekers minder vaak worden opgesloten. D66’er Gerard Schouw wees Teeven erop dat hij eerst de Kamer moet informeren en niet de media. Ook de PVV, SP en GroenLinks noemden de gang van zaken onwenselijk, meldt persbureau Novum. Teevens eigen VVD zei bij monde van Malik Azmani “verbaasd” te zijn dat hij de plannen in de krant moest lezen.

Teeven zag het probleem niet. Hij wees erop dat hij al eerder heeft toegezegd dat hij met een humaner asielbeleid komt. “Het verbaast me dat u dit als nieuw nieuws ziet.” De kwestie komt binnenkort officieel aan de orde in de ministerraad en dan wordt de Kamer meteen per brief geïnformeerd, zei hij.

Onder andere SP en ChristenUnie toonden zich wel verheugd over de plannen. De PVV voorspelde dat de aanpassing van het vreemdelingenbeleid “een hoop ellende” zal opleveren. De VVD wilde eerst de officiële beleidsreactie van Teeven afwachten. “Dan ga ik pas beoordelen of ik het te ruimhartig vind of niet.”

Teeven overleefde debat over asielzoeker Dolmatov in april

Teeven deed eerder toezeggingen voor een humaner asielbeleid naar aanleiding van het debat over de dood van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov. Die pleegde zelfmoord nadat hij in Nederland onterecht in de cel was gezet. De staatssecretaris overleefde het debat.

Het voornemen om minder asielzoekers op te sluiten valt samen met het plan om het aantal bedden in de vreemdelingendetentie te verminderen van bijna 2100 naar ruim negenhonderd. Vluchtelingenwerk Nederland spreekt in de krant van een “sprong voorwaarts”, maar is niet verrast. De organisatie wijst erop dat steeds meer rechters concluderen dat Nederland vreemdelingen te snel opsluit.