Spanje onverslaanbaar – ook bij de jeugd

Jong Spanje won gisteren in de finale van het EK in Israël van Italië (4-2). De Spanjaarden zullen ook de komende jaren het voetbal domineren.

Voor de voetbalfans die dachten dat er na de gouden generatie van Andres Iniesta en Xavi Hernández een einde komt aan de Spaanse heerschappij in het wereldvoetbal: de volgende lichting staat al lang klaar.

Gisteravond prolongeerde Jong Spanje zijn Europese titel, door in de finale overtuigend de leeftijdsgenoten uit Italië te verslaan. In Jeruzalem werd het 4-2 voor Spanje.

Daarmee bevestigde de Spaanse jeugd nog maar eens de complete dominantie in het Europese landenvoetbal. De nationale seniorenploeg, Spanje onder 19 en Spanje onder 21 wonnen allemaal hun laatste twee Europese titeltoernooien. Spanje is daarnaast ook regerend wereldkampioen. Opvallend genoeg behalen de jonge Spanjaarden hun successen met hetzelfde combinatievoetbal als de generatie waarvan zij het leerden.

In de grote competities van Europa, vooral in de Engelse Premier League, staan de clubs al in de rij om toe te slaan op de transfermarkt. Met name Thiago Alcantara, Isco en Alvaro Morata verhoogden tijdens het toernooi in Israël hun marktwaarde.

In een aantrekkelijke finale was aanvoerder Thiago, onder contract bij FC Barcelona, verantwoordelijk voor drie Spaanse treffers, de aanvaller van Malaga maakte de vierde. Morata (Real Madrid) scoorde in de finale niet, maar werd met vier doelpunten wel topscorer van het toernooi.

De ploeg van bondscoach Julen Lopetegui maakte in de eindstrijd zijn favorietenrol direct waar. Al na zes minuten kopte Thiago raak, op aangeven van Morata. Maar vier minuten later was het alweer gelijk, toen Ciro Immobile de bal over doelman David de Gea wipte.

Toch bleven de Spanjaarden de bovenliggende partij. Thiago schoot na ruim een half uur zo hard, dat de Italiaanse doelman Francesco Bardi de bal niet kon keren, ook al kreeg hij zijn handen er nog tegenaan (2-1).

Nog voor rust kreeg Spanje een strafschop toen Cristian Tello werd neergelegd. Thiago eiste de bal op en maakte zijn hattrick (3-1). Na rust geloofde Spanje het wel. De ploeg controleerde het duel, maar liet geen spannend aanvalsspel meer zien. Halverwege de tweede helft kreeg Spanje weer een strafschop, nadat Martin Montoya was neergehaald. Deze keer was het de beurt aan Isco (4-1). Tien minuten voor tijd zorgde Fabio Borini voor de 4-2 eindstand.