Rijk en getrouwd, maar een crisis ligt altijd op de loer

In this undated publicity photo released by Sony Pictures on April 8, 2006, Jennifer Aniston stars in "Friends With Money". The movie portrays the relationship between four women who have been friends all of their adult lives despite their different financial degree. The movie opened limitedly in the U.S. on April 7. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Mark Lipson/Sony Pictures/Handout
In this undated publicity photo released by Sony Pictures on April 8, 2006, Jennifer Aniston stars in "Friends With Money". The movie portrays the relationship between four women who have been friends all of their adult lives despite their different financial degree. The movie opened limitedly in the U.S. on April 7. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Mark Lipson/Sony Pictures/Handout REUTERS

Friends with Money (Nicole Holofcener, 2006)RTL 8, 20.30 – 22.15 uur

Sinds haar debuut in 1996 met Walking and Talking maakte de Amerikaanse regisseur Nicole Holofcener slechts drie andere speelfilms, de rest van de tijd werkt ze voor televisie. Deze lage productiviteit heeft voor een deel te maken met haar sekse – Hollywood maakt het vrouwelijke filmmaaksters nu eenmaal niet makkelijk. Bovendien maakt Holofcener films die weliswaar goed ontvangen worden, maar weinig geld in het laatje brengen. Dat maakt het extra lastig om groen licht te krijgen voor een nieuwe film. En dat is jammer. Hoewel haar werk soms wat voortkabbelt en visueel weinig opzienbarend is, biedt het wel sterke acteurs – hier Frances McDormand, Catherine Keener en Joan Cusack – en scherpe karaktertekeningen die worden gelardeerd met soms wat schrijnende humor.

In Friends with Money draait het om vier vriendinnen. Drie van hen leiden een luxe leventje in LA. De vierde, gespeeld door Jennifer Aniston, is een jointjes rokende vrijgezel die werkt als schoonmaakster. In haar vrije tijd gaat ze warenhuizen af om monstertjes van schoonheidsproducten te scoren. Hoewel haar drie getrouwde vriendinnen het materieel gezien dik voor elkaar hebben, zijn ook zij niet gelukkig. Huwelijkscrisis, eetstoornis, midlifecrisis. Veel treurnis dus, maar uiteindelijk leidt alles tot meer zelfinzicht. Daar ben je nooit te oud voor.