Rechter beschermt stadsgezicht Sint-Petersburg

Imaginaire projectie gastoren
Imaginaire projectie gastoren

Sint-Petersburg. - Liefhebbers van het klassieke stadsgezicht van Sint-Petersburg, bijgenaamd ‘Venetië van het Noorden’, zijn gisteren gered van één schrikbeeld, om vervolgens ten prooi te raken aan nieuwe paniek.

Gisterochtend werd bekend dat de bouw van een vierhonderd meter hoog hoofdkantoor van gasbedrijf Gazprom in deze vorm niet meer door gaat. De rechter heeft de grond aan de oever aan de Neva, waar de toren moest verrijzen, beschermde status gegeven. Reden? De archeologische waarde van de grond. In de zeventiende eeuw bouwden Zweden, die de grond hadden veroverd op de Russische stadstaat Novgorod hier het fort Nyenskans.

De triomf voor Petersburgse stadsbeschermers was echter van korte duur. Een gemeenteraadslid meldde dat het ministerie van Buitenlandse Zaken op voorspraak van de stad aan Unesco heeft voorgesteld het centrum van Sint-Petersburg weer van de lijst met Werelderfgoed te halen, net als enkele stadjes in de regio.

De reactie van de autoriteiten stelde de bezorgde burgers amper gerust: „Dit is een voorlopig document. Het zal niet worden opgenomen en besproken tijdens de huidige Unesco-sessie” (nu in Cambodja), verklaarde de chef ‘beschermde objecten met culturele waarde’. Alles is dus nog denkbaar, vreest ook Unesco.

De gastoren moest het hoogste gebouw van Rusland worden. Na zware kritiek werd het project aan de Neva al eerder op de langere baan geschoven. Er zijn nu plannen voor een toren aan de Finse Golf. De investeerders in Gazprom-city, zoals de toren ging heten, moeten door het rechterlijke besluit 175 miljoen euro afschrijven. Mogelijk moet Gazprom zelfs de grond opgeven. De stad zou het ten onrechte hebben toegewezen aan het bedrijf.