‘PvdA wil af van alle drie huidige europarlementariërs’

De drie Europarlementariërs van de PvdA: Thijs Berman, Emine Bozkurt en Judith Merkies.
De drie Europarlementariërs van de PvdA: Thijs Berman, Emine Bozkurt en Judith Merkies. Foto's ANP / Koen Suyk

De PvdA geeft Thijs Berman, Emine Bozkurt en Judith Merkies het advies zich bij de komende Europese verkiezingen niet meer kandidaat te stellen. De drie Europarlementariërs, die op dit moment namens de PvdA in het Europees Parlement zitten, zijn bij de verkiezingen van volgend jaar niet meer welkom.

De top van de Partij van de Arbeid wil van ze af, schrijft nos.nl.

Nog deze maand zouden er gesprekken volgen met de drie europarlementariërs, om ze ervan te overtuigen dat ze zich beter kunnen terugtrekken voor de verkiezingen van 2014. Anonieme bronnen zeggen tegen de NOS dat de drie niet langer voldoen en dat er binnen de PvdA behoefte is aan “vernieuwing” en dat nieuwe kandidaten “meer zichtbaar” moeten zijn.

Berman was bij de vorige Europese verkiezingen, in 2009, nog lijsttrekker.

Woordvoerders van de PvdA noemen het bericht dat de drie Europarlementariërs niet meer welkom zijn tegen de NOS echter “veel te vroeg en niet aan de orde”. Ze ontkennen met klem dat de drie nu al de wacht is aangezegd.

Elf dagen geleden kondigde oud-minister Jo Ritzen aan dat hij als lijsttrekker de Europese verkiezingen in wil voor de PvdA. Nederland heeft 26 afgevaardigden in het Europees Parlement. Iedere vijf jaar zijn er verkiezingen. In 2009 zakte de PvdA van 7 naar 3 zetels. De leden van de PvdA beslissen uiteindelijk wie er lijsttrekker wordt.