Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Opnieuw aanhoudingen wegens examendiefstal Rotterdam

Eerder werden al zes leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun aangehouden.
Eerder werden al zes leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun aangehouden. Foto ANP / Martijn Beekman

Opnieuw zijn er twee mensen gearresteerd in verband met het onderzoek naar de examendiefstal op de Rotterdamse school Ibn Ghaldhoun. De politie heeft vanochtend twee 17-jarige jongens gearresteerd, meldt het OM. Het gaat om:

  • een 17-jarige jongen van het Ibn Ghaldoun, verdacht van betrokkenheid bij de diefstal
  • een 17-jarige jongen van een andere Rotterdamse school, hij zou mensen die verantwoordelijk waren voor de diefstal onder druk hebben gezet om de examens ook aan hem te leveren

Een speciaal rechercheteam van de politie Rotterdam is bezig met het onderzoek naar de diefstal van de eindexamens van het vwo, havo en vmbo. Eerder werden al zes leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun aangehouden. Ze zitten alle zes in voorlopige hechtenis.

  • In het weekeinde van 8 en 9 juni werden een 18-jarige Rotterdamse en een 19-jarige Maassluizer aangehouden. Ze worden er van verdacht meerdere examens te hebben gestolen en de examens aan medeleerlingen te hebben verkocht.
  • Maandag 10 juni werd een 18-jarige Rotterdammer, op basis van vingerafdrukken, aangehouden wegens betrokkenheid bij het ontvreemden van de examens.
  • 17 juni werden drie mannen van 18, aangehouden, afkomstig uit Rotterdam, Delft en Den Haag. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstal.

Ook werd eind mei werd al een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij is inmiddels weer op vrije voeten en het onderzoek naar zijn rol loopt nog.

Ook leerlingen buiten Rotterdam hebben examens ingezien

Op welke schaal de examens zijn verspreid onderzoekt justitie nog. Wel is al duidelijk dat ook leerlingen buiten Rotterdam examens hebben ingezien. Gisteren liet staatssecretaris Dekker weten dat hij verwacht dat de komende tijd scholieren tegen de lamp zullen lopen die gestolen examens hebben gebruikt, maar zich niet hebben gemeld. Hij heeft ‘zeer goede aanwijzingen’ dat er meer frauderende scholieren zijn geweest dan de 26 die zich hebben gemeld met een beroep op de zogeheten inkeerregeling.

De teller van het aantal ontvreemde examens staat sinds op 27.