Ook stagiair heeft recht op minimumloon

3 vragen over //

Bij stageplaatsen moet duidelijk sprake zijn van een leersituatie. Dat bepaalde een rechter in de VS onlangs.

Voor het eerst heeft een Amerikaanse rechter geoordeeld dat ook stagiairs recht hebben op ten minste minimumloon. Vorige week stelde een rechter in New York twee ex-stagiairs van filmproducent Fox Searchlight in het gelijk. Alex Footman (destijds 24) en Eric Glatt (destijds 42) klaagden de producent in 2011 aan, omdat ze in 2009 en 2010 maandenlang onbetaald fulltime als productiestagiairs op de set van de film Black Swan hadden gewerkt.

Waarom is deze zaak belangrijk?

Door de slechte economische tijden is het voor net afgestudeerden vaak lastig aan een baan te komen. Om toch werkervaring op te doen, nemen sommige starters genoegen met een stageplaats. Vaak zijn deze plekken slecht betaald of staat er geen vergoeding tegenover. Nu de rechter heeft geoordeeld dat de filmstagiairs recht hadden op minimumloon, kunnen mogelijk ook andere stagiairs aanspraak maken op dit recht.

Moeten alle stages dus voortaan worden betaald?

Nee. Een stage is er om van te leren en de werkgever is niet verplicht te betalen voor de leerervaring van de stagiair. Maar dan moet er wel duidelijk sprake zijn van een leersituatie. Het werk dat de stagiair doet, mag niet het werk van ‘gewone werknemers’ vervangen. De stagiair zelf moet op de eerste plaats gebaat zijn bij de stage – en niet de werkgever.

In het geval van Footman en Glatt was er volgens de rechter geen sprake van een stage. Footman en Glatt moesten kopietjes maken, vuilnis buiten zetten en de telefoon opnemen – geen goede leersituatie. Alleen de werkgever was bij dit gratis werk gebaat.

Hoe zit het in Nederland?

Hier werken afgestudeerden ook gratis of tegen een stagevergoeding die ver onder het minimumloon ligt – en ook hier is dit verboden. Alleen wanneer een werkgever kan aantonen dat er geen sprake is van loondienst, maar van een ‘leerwerkovereenkomst’, mag hij afgestudeerden minder betalen. Er bestaat echter geen rijtje criteria dat precies omschrijft wanneer een baan een leerwerkovereenkomst is; het is een grijs gebied waarover nog weinig rechtspraak is. Het probleem is dat de onderbetaalde starters vaak helemaal geen zin hebben een zaak te maken van hun ‘uitbuiting’. Ze zijn akkoord gegaan met de stageconstructie omdat ze hopen goede contacten op te doen en omdat de naam van de werkgever goed op hun cv staat. Ruzie willen ze niet.