Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Online videodienst Netflix komt eind dit jaar naar Nederland

Online videogigant Netflix komt eind dit jaar naar Nederland.
Online videogigant Netflix komt eind dit jaar naar Nederland. Foto AP/ Wilfredo Lee

Online videogigant Netflix komt eind dit jaar naar Nederland. Dat heeft het bedrijf vandaag aangekondigd, schrijft persbureau AP.

Via Netflix kan er, met een model dat Spotify ook gebruikt, voor een vast bedrag per maand onbeperkt online naar video’s en films worden gekeken. “Voor een lage maandelijke prijs”, aldus de videodienst. Meer details over de bijdrage per maand heeft het bedrijf nog niet gegeven. In de Verenigde Staten betalen abonnees acht dollar per maand.

De geruchten dat Netflix ook naar Nederland zou komen, werden eind vorig jaar al sterker. Toen vond The Next Web dat het bedrijf actief op zoek was naar Nederlandse vertalers.

“Europese markt erg gefragmenteerd”

Onze techredacteur Marc Hijink legde toen uit dat Netflix het waarschijnlijk niet makkelijk gaat krijgen in ons land:

“Nu Netflix aan zijn Europese opmars begint is het de vraag hoe concurrenten zoals LoveFilm, van Amazon, zich op de Europese en Nederlandse markt storten. De Europese markt is echter erg gefragmenteerd, als het gaat om taal en copyrights. De EU probeert die markt makkelijker toegankelijk te maken, maar de filmindustrie blijft weerbarstig. Jammer, want dit soort al-you-can-watch videodiensten zijn een goed alternatief voor ongeoorloofde downloads van illegale kopieën.”

36,3 miljoen abonnees wereldwijd

De dienst werd in 2007 gelanceerd en breidde in 2010 uit naar Canada, in 2011 naar Latijns-Amerika en naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië vorig jaar. Nederland is het 41ste land waar de dienst beschikbaar zal zijn.

Eind maart had de streamingdienst 29,2 miljoen abonnees in de VS en 7,1 miljoen internationaal. Dat is respectievelijk 5,8 en 4,1 miljoen abonnees meer dan het jaar ervoor.

Netflix biedt lokale tv-series en films aan, maar ook exclusieve series als House of Cards en het nieuwste seizoen van comedyserie Arrested Development.