NOS brengt de Tour als vanouds

De NOS blijft de Tour de France in beeld brengen zoals de afgelopen jaren. De omroep ziet geen aanleiding in de onthullingen over massaal dopinggebruik in de wielersport de verslaggeving drastisch te wijzigen. Dat bleek gisteren uit een perspresentatie van de NOS over de Tour de France. De ronde begint volgende week zaterdag.

De NOS brengt opnieuw veel live verslagen (op tv en online), het dagelijkse Tourjournaal en de Avondetappe met Mart Smeets. Bij Radio Tour de France (Radio 1) verandert iets meer: ‘de koers’ staat centraler. Er zijn minder spelletjes en zogenoemde ‘streekverhalen’.

De wielerjournalistiek lag de afgelopen tijd flink onder vuur na onthullingen over het gebruik van verboden middelen van Lance Armstrong en prominente Nederlandse renners. Journalisten, stelden critici, hadden meer moeten onthullen. „Hadden wij meer moeten doen?”, vroeg Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, zich gisteren af. „Misschien. Maar de ontrafeling van het dopegebruik schrijf ik vooral toe aan de FBI. Zij konden betrokkenen verhoren onder ede. Dat is iets wat de journalistiek nooit kan doen.”

De NOS heeft nooit overwogen met wielrennen te stoppen. „Wij zijn in de eerste plaats een journalistieke organisatie”, stelde Nooter opnieuw. En die moet zijn waar het (sport)nieuws zich afspeelt. De omroep zond dit jaar minder voorjaarsklassiekers uit, maar ziet geen reden om extra terughoudend of minder heroïsch te zijn tijdens de Tour. Nooter: „Nee, niet de Tour. Wij doseren wat. Maar als de Franse regie besluit mooie beelden van kasteeltjes op te nemen in de live uitzendingen kunnen wij daar weinig aan doen.”

De NOS stelt dat de Avondetappe al minder romantiek en veel meer journalistiek is dan vroeger. Zou de omroep ook meer aan onderzoeksjournalistiek kunnen doen? „Onderzoeksjournalistiek tijdens de Tour”, schamperde Mart Smeets gisteren. „Onmogelijk. De omerta in het wielrennen is dan sterker dan ooit.”

De NOS speelt wel in op de toenemende vraag naar meer verhalen over de achterkant van het peloton. Verslaggever Kees Jongkind gaat drie weken ‘embedded’ bij de Blanco-ploeg (voorheen Rabobank). „Wij mogen overal komen en alles vragen”, aldus Nooter gisteren. „Blanco is gebaat bij openheid.” Het werk van Jongkind moet resulteren in een documentaire die op 7 september wordt uitgezonden. Maar als hij eerder op nieuws stuit zal de NOS dat zeker brengen, aldus Nooter.