Kabinet bevestigt dat het volgend jaar maximaal zes miljard bezuinigt

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (l) met eurocommisaris Olli Rehn tijdens het bezoek van laatstgenoemde aan Nederland.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (l) met eurocommisaris Olli Rehn tijdens het bezoek van laatstgenoemde aan Nederland. Foto ANP/ Martijn Beekman

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer openbaar gemaakt dat het kabinet maximaal zes miljard gaat bezuinigen volgend jaar, ook als nieuwe cijfers over de economie tegenvallen. Hiermee wordt berichtgeving van NRC Handelsblad van vorige week bevestigd.

Het bedrag van zes miljard gaat al langer rond als uitgangspunt voor volgend jaar, conform het minimale advies dat de Europese Commissie Nederland deed. Het betekent wel dat regeringspartijen VVD en PvdA definitief afwijken van de Europese begrotingsnorm van 3 procent, nu is gebleken dat zes miljard wellicht niet voldoende is om die norm te halen.

Voor de VVD is dat een koerswijziging, meldt politiek redacteur Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Tekort in 14 van meer dan 3,0 pct betekent wel koerswijziging voor VVD die niet voor Brussel maar voor (klein)kinderen 3,0 zei aan te houden

Rehn: mogelijk langer uitstel als groei tegenvalt

Eurocommissaris Rehn zei vorige week tijdens zijn bezoek aan Nederland al dat de 3 procentnorm niet vastligt en dat Nederland misschien meer tijd krijgt, maar alleen als de economische groei tegenvalt. Eerder kreeg Nederland al een jaar uitstel om aan de norm te voldoen. Volgens nieuwe ramingen van het CPB komt het begrotingstekort dit jaar uit op 3,7 procent van het BBP.

Volgens politiek redacteur Van der Walle gaat de Europese Commissie waarschijnlijk akkoord met het plan:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Kabinet gaat ervan uit dat Europese Commissie hiermee akkoord gaat (tekort >3,0 pct), gezien de uitlatingen van Rehn vorige week.