Indiase verkoeling op een hete dag

Vorige week bracht ik een welgevuld bliksembezoek aan Londen. Binnen zesentwintig uur zag ik een prachtige voorstelling, bezocht ik de expositie over David Bowie in het Victoria & Albert Museum en at ik vier tevreden stemmende maaltijden. Onder andere bij The Quilon, een Indiaas restaurant met een Michelinster in de buurt van Buckingham Palace. Ik

Vorige week bracht ik een welgevuld bliksembezoek aan Londen. Binnen zesentwintig uur zag ik een prachtige voorstelling, bezocht ik de expositie over David Bowie in het Victoria & Albert Museum en at ik vier tevreden stemmende maaltijden. Onder andere bij The Quilon, een Indiaas restaurant met een Michelinster in de buurt van Buckingham Palace. Ik at er kleine papadums die letterlijk smolten op de tong, met een raita die ik niet licht zal vergeten.

Van de week maakte ik, met hulp van de vele recepten die op het internet te vinden zijn, zelf zo’n raita. Deze frisse dip of saus met yoghurt en kruiden wordt vaak geserveerd bij pittige gerechten. Om de mond een beetje te blussen. Misschien kan ie, op deze on-Hollands hete dag, wat verkoeling bieden. Raita smaakt ook goed bij geroosterd vlees, couscous en bij onderstaande, in het geheel niet Indiase, auberginekoekjes.

Prik de aubergines een paar keer in met een scherp mes en leg ze op een bakplaat een uur onder de grill of in een hete oven (200 graden). Draai ze af en toe om.

Maak ondertussen de raita. Bak de komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te roken en stamp ze fijn in een vijzel. Schil de komkommer, snij ’m doormidden en rits met een theelepeltje de zaadlijsten eruit. Rasp ’m fijn en laat uitlekken in een zeef. Doe ongeveer vijf eetlepels dikke yoghurt in een kom. Voeg het sap van een halve citroen toe, wat zout en versgemalen peper, de geschilde en geraspte gember en de uitgeperste knoflookteen. Haal de zaadlijsten uit de peper en hak ’m fijn, snij de lente-uitjes in dunne ringen en roer dit er ook door. Knijp het vocht uit de komkommer en roer het samen met de fijngestampte komijn door de yoghurt. Zet de raita even in de koelkast.

Haal de ingezakte en geblakerde aubergines uit de oven. Snij ze open, schep het vruchtvlees in een zeef en gooi de velletjes weg. Druk met een spatel het vocht uit de aubergine. Fruit een ui en bak ook de knoflook even mee. Haal de zaadlijsten uit de peper en hak ’m fijn. Roer dit samen met de rijst, de tahin, het sap van een limoen, zout, peper, bloem en bakpoeder door de fijngeprakte aubergine. Doe wat olijfolie in een anti-aanbakpan en schep er vier hoopjes beslag in. Druk ze plat met een spatel en bak ze in een paar minuten aan beide zijden goudbruin. Serveer met de koele raita.

Auberginekoekjes met raita

1 komkommer

yoghurt

citroen

1 teen knoflook

1 duim verse gember

1 groene peper

1 theelepel komijnzaad

auberginekoekjes

2 aubergines

4 eetlepels gekookte rijst

½ rode peper

1 eetlepel tahin

1 ui

1 teen knoflook

1 limoen

4 eetlepels bloem

½ theelepel bakpoeder