Gesmokkelde berenpoot, een lekkernij

Foto Reuters

Deze berenpoten, maar liefst 213 in totaal, zaten verstopt in de banden van een Russisch smokkelaarsbusje. De bedoeling was de poten China in te krijgen, om ze daar voor veel geld te verkopen. De twee smokkelaars werden net over de Chinese grens bij de noordoostelijke stad Manzhouli gepakt.

Daar liggen de poten van bruine beren, een beschermde soort in China, nu in het zand uitgespreid om te worden gefotografeerd. Dit is de grootste hoeveelheid berenpoten die de Chineze autoriteiten ooit hebben onderschept.

Er zijn poten bij van zowel volwassen als jonge beren, in allerlei maten. Volgens de Chinese televisie zijn de poten bij elkaar zo’n 340.000 euro waard op de zwarte markt in China. Ze zijn er tien keer zoveel waard als in Rusland.

Sommige Chinezen geloven dat de berenpoten zeer voedzaam zijn, en zelfs medicinale krachten zouden bevatten. De vraag naar het curieuze ingrediënt stijgt bovendien, omdat steeds meer Chinezen het zich kunnen veroorloven.