Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Franse ster met Nederlands bloed

Door Tony Parker jr. heeft de finaleserie van de NBA een Nederlands tintje: zijn vader basketbalde vroeger in Haarlem, zijn moeder is Nederlandse.

Tony Parker afgelopen nacht met een driepunter voor San Antonio Spurs tegen Miami Heat.
Tony Parker afgelopen nacht met een driepunter voor San Antonio Spurs tegen Miami Heat. Foto AFP

Tony Parker is een sluipschutter die constant loert op dat ene gaatje in de verdediging. Als een slang wurmt de relatief kleine basketballer (1 meter 88) zich langs boomlange tegenstanders. Katachtig voetenwerk, fenomenale techniek, onnavolgbare dribbels, ongrijpbaar snel. Een spelverdeler die anderen beter laat spelen en strooit met slimme passes. Killersinstinct combineert hij met sierlijk spel.

De 31-jarige Fransman kan morgennacht zijn vierde titel winnen in de sterkste basketbalcompetitie ter wereld, de Noord-Amerikaanse NBA. Afgelopen nacht was hij er met zijn club San Antonio Spurs al dichtbij. Na verlenging verloren de Spurs met 103-100 van het sterrenensemble van titelverdediger Miami Heat, dat gered werd door uitblinker LeBron James. In de best-of-seven serie staat het nu 3-3. Morgen valt de beslissing in Miami.

Door Parker heeft de finaleserie een Nederlands tintje. Hij groeide op in Parijs, maar werd in 1982 geboren in Brugge als zoon van een Amerikaanse profbasketballer – Tony Parker senior – en een Nederlands model: Pamela Firestone. Zij is zijn grootste fan. Ze zat vannacht in het stadion, met cowboyhoed, in het Spurs-shirt van Parker met rugnummer 9, zijn geluksnummer.

Het verhaal over de roots van haar zoon lijkt net een film, erkent Firestone (54) in een telefonisch gesprek. Zij groeide op in Amsterdam en leerde de vader van Parker kennen tijdens een wedstrijd in de Amsterdamse Apollohal eind jaren zeventig. Zij zat op de tribune, Parker sr. speelde voor Haarlem. Firestone: „Ik ging voor het eerst in mijn leven naar een basketbalduel, met vrienden. Hij zag mij in het publiek zitten en zei na de wedstrijd: ‘I want to meet that girl’. Ik dacht: wat een snelle jongen, het heeft een tijdje geduurd voordat we uitgingen.”

Parker sr. was in die tijd een sensatie in de Nederlandse basketbalcompetitie. Hij speelde hier van 1978 tot en met 1981, eerst bij Haarlem, daarna bij Leiden. Het Nederlandse puntenrecord staat nog steeds op zijn naam: in één wedstrijd maakte hij 63 punten. Parker werd ook wel ‘de gentleman van Chicago’ genoemd, de stad waar hij opgroeide. Firestone: „Hij was een prachtige speler.” De twee trouwden in 1983 in Frankrijk, waar Parker sr. inmiddels speelde. Tony was anderhalf jaar. Later volgden nog twee zoons, Terence en Pierre.

In hun jeugd werden de drie broertjes fanatiek basketbalfan toen zij op televisie Chicago Bulls-grootheid Michael Jordan zagen uitblinken. Ze liepen rond in het tenue van Jordan, vertelt Firestone. En in hun tienerjaren vlogen ze tijdens een vakantie naar Chicago om Jordan te ontmoeten. Op een oude foto is te zien hoe een jonge, lachende Parker naast zijn held staat.

In Frankrijk groeide Parker uit tot een groot talent. „Zijn vader nam hem altijd overal mee naartoe. Hij heeft hem de basketballiefde overgebracht”, vertelt Firestone, wier huwelijk met Parker sr. na negen jaar strandde. Op zijn zeventiende speelde Parker jr. al bij de Franse profclub Paris Basket Racing. En twee jaar later werd hij in de NBA-draft, de jaarlijkse verdeling van nieuw talent over de profclubs, gekozen door de San Antonio Spurs.

Parker werd een van de beste spelverdelers in de NBA. Met de Spurs won hij de titel in 2003, 2005 en 2007. Hij vormt al jaren een sterke drie-eenheid – de ‘Big Three’ – met zijn ervaren teamgenoten Tim Duncan (37) uit Amerika en de Argentijn Manu Ginobili (35).

Tony Parker (kortweg ‘TP’) werd ook buiten het basketbal een bekendheid. Hij was getrouwd met de Amerikaanse actrice Eva Longoria, bekend van de tv-serie Desperate Housewives. Hij bracht zijn eigen hiphopalbum uit, onder de titel TP, en is eigenaar van een nachtclub.

Parker is een familiepersoon, zegt zijn moeder. Zijn familie wil hij dicht bij hem in de buurt hebben wonen. Vorig jaar verhuisde zij daarom van Parijs naar San Antonio, waar haar andere zoons ook wonen. Vaak zit ze op de tribune. Soms wordt ze om een handtekening gevraagd. Firestone giechelt: „Dan zeg ik: I’m not the star. ‘But you made him’, reageren ze dan.”

Parker is vrij nuchter. „Dat is het Nederlandse in hem. Hij is een gewone jongen gebleven. Hij zegt nooit dat hij de beste is. Hij heeft nog dezelfde vrienden uit zijn jeugd. En hij is trouw gebleven aan de mensen uit het begin van zijn loopbaan.” Firestone is voedingscoach en adviseert haar zoon over hoe gezond te eten. En na iedere wedstrijd belt Parker met zijn vader om zijn spel te analyseren.

Parker is geboren met sport-dna. Zijn oma van zijn moederskant is Jetty Wienese, die in 1960 Nederlands tenniskampioene werd. En Wienese – die in 1970 omkwam bij een verkeersongeluk – was de zus van de legendarische roeier Jan Wienese, de goud won in de skiff tijdens de Spelen van Mexico in 1968.

Firestone nam haar zoons vroeger regelmatig mee naar Amsterdam. Maar Nederlands spreekt Parker niet, zegt ze. Lachend: „Wel weten hij en zijn broertjes precies wanneer ik kwaad ben, dan gebruik ik Nederlandse scheldwoorden.”