Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Amerikaanse centrale bank zet de geldpers nu nog niet uit - mogelijk later dit jaar

Voorzitter van de FED, Ben Bernanke, op een persconferentie over de verklaring van de Amerikaanse centrale bank.
Voorzitter van de FED, Ben Bernanke, op een persconferentie over de verklaring van de Amerikaanse centrale bank. Foto Reuters / Jason Reed

De Federal Reserve (FED), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verandert voorlopig niks aan het opkoopprogramma voor staatsobligaties. Dat meldt de FED in een verklaring na een tweedaags overleg.

The Wall Street Journal heeft de maandelijkse verklaring van de FED naast de verklaring van vorige maand gelegd: slechts 51 van de 705 woorden zijn veranderd. De maandelijkse obligatieaankopen van 85 miljard dollar worden doorgezet en de rente op het historische lage 0 tot 0,25 procent staan.

Ben Bernanke, voorzitter van de FED, zei eerder dat het het uitzonderlijk ruime monetaire beleid de komende maanden kans loopt te worden ingeperkt als de economie verder aantrekt. Wel stellen de bestuurders van de centrale banken in de verklaring dat de economische vooruitzichten beter zijn, een hint dat de programma wel kan worden afgebouwd. Er wordt echter geen termijn genoemd.

Update:
Op een persconferentie heeft Bernanke laten weten dat het opkoopprogramma later dit jaar kan worden teruggeschroefd, als de economie blijft verbeteren. Halverwege volgend jaar zou het programma dan helemaal kunnen eindigen.

Beleggers houden rekening met afbouw programma

Beleggers houden er al rekening mee dat de Amerikaanse centrale bank het opkoopprogramma van staatsobligaties langzamerhand zal afbouwen. En dat betekent dat de rente verder zal stijgen naar normale niveaus. NRC-economieredacteur Maarten Schinkel schreef hier onlangs over:

“Het is op zich goed nieuws dat de economie geen gratis geld van de centrale bank meer nodig heeft om verder te groeien. Dit najaar is het vijf jaar geleden dat het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers een infarct veroorzaakte in de mondiale financiële sector. Dat infarct en de gevolgen daarvan zijn bijna verteerd. Dat kan worden afgeleid uit de werkgelegenheidscijfers. Die suggereren dat de Amerikaanse economie in een stabiel tempo terugkeert naar de normale situatie.”

De grote vraag is echter hoe de financiële sector zich zal houden als de Amerikaanse centrale bank echt gaat stoppen met het opkopen van staatsobligaties en de rente verder gaat oplopen, aldus Schinkel.

“Wordt het prille herstel op de Amerikaanse huizenmarkt genekt door een stijging van de rente? Zijn de banken voldoende hersteld van de klap uit 2008?”