Columns schrijven tegen Hitler

The Last Sentence. Regie: Jan Troell. Met: Jesper Christensen, Pernilla August, Ulla Skoog, Björn Granath. In: 3 bioscopen. ***

„Herr Hitler is een belediging”, schrijft de eigenzinnige Zweed Torgny Segerstedt boven het redactioneel dat hij in februari 1933 in zijn krant publiceerde, een paar dagen nadat Hitler aan de macht was gekomen. In column na column blijft Segerstedt tegen Hitler schrijven, zelfs nadat hij een woedend telegram van Göring heeft gehad, zijn hond is vergiftigd, zijn baan wordt bedreigd en de koning hem op audiëntie ontbiedt. De luis in de pels wil van geen wijken weten en met zijn onverzettelijke houding brengt hij volgens zijn politieke tegenstanders het neutrale Zweden in gevaar.

Het in zwart-wit gefilmde The Last Sentence gaat over zijn integriteit en rotsvaste (morele) denkbeelden. Ook in zijn privéleven gaat hij zijn eigen gang. Tot verdriet van zijn vrouw Puste heeft hij een openlijke affaire met Maja, de vrouw van zijn uitgever. De film contrasteert Segerstedts rechtlijnigheid met zijn egoïsme. Ook zien we Segerstedts jeugdtrauma: zijn jong gestorven moeder duikt op gezette tijden als visioen op. Zijn complexe persoonlijkheid komt goed uit de verf in deze sterk gespeelde, maar voortkabbelende film van de 81-jarige Jan Troell.