Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Celstraf van 20 maanden voor modeduo Dolce en Gabbana

Domenico Dolce (links) en Stefano Gabbana (rechts) bij een modeshow in 2007. De twee zijn veroordeeld tot 20 maanden cel.
Domenico Dolce (links) en Stefano Gabbana (rechts) bij een modeshow in 2007. De twee zijn veroordeeld tot 20 maanden cel. Foto AFP / Filippo Monteforte

De Italiaanse modeontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana zijn door een rechter in Milaan veroordeeld tot een celstraf van een jaar en acht maanden wegens belastingontduiking. De twee gaan waarschijnlijk in beroep. Vanwege de complexiteit en duur van zo’n beroep is het volgens Reuters onwaarschijnlijk dat de modeontwerpers ook daadwerkelijk achter de tralies belanden.

Volgens de rechter hebben de twee voor ongeveer 1 miljard euro belasting ontdoken, onder meer via een vestiging in Luxemburg. De aanklagers hadden 2,5 jaar cel geëist. Ook vijf andere medewerkers van het modehuis zijn veroordeeld tot celstraffen. Dolce en Gabbana hebben de beschuldigingen altijd ontkend en waren niet aanwezig bij de uitspraak. Eerder kreeg het modehuis Dolce & Gabbana al een boete van 343,4 miljoen euro wegens belastingontduiking.

Dolce & Gabbana staat bekend om de romantische, sensuele mode voor mannen en vrouwen in een typisch Siciliaanse stijl; Domenico Dolce groeide op in de Zuid-Italiaanse provincie. Hun shows worden gehouden in hun eigen theater in het centrum van Milaan. Aanstaande zaterdag tonen ze de mannencollectie voor voorjaar 2014 en diezelfde avond is er een groot feest.