Bijlmervaders, maak je minder druk om sneakers en meer om je kinderen

Rolmodellen: rapper Gideon ‘Gikkels’ Everduim, muzikant Orville Breeveld en cultureel ondernemer Angelo Bromet.
Rolmodellen: rapper Gideon ‘Gikkels’ Everduim, muzikant Orville Breeveld en cultureel ondernemer Angelo Bromet.

Maak je niet druk om sneakers of mobieltjes, maar des te meer om je kinderen. Dat is de boodschap aan jonge vaders van wethouder Urwin Vyent (zorg, GroenLinks) van stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Daar startte deze week een campagne om jonge vaders meer te betrekken bij de opvoeding.

Op het affiche van de campagne, opgehangen in het gehele stadsdeel, prijken drie Afro-Nederlandse rolmodellen. Vyent zegt:

“De campagne is voor alle vaders in Zuidoost bedoeld, ongeacht hun achtergrond. Maar ik ontken het niet: zwarte vaders zijn wel het vaakst afwezig bij de opvoeding.”

In Amsterdam Zuidoost heeft 51 procent van de gezinnen een ouder, meer dan waar ook in Nederland. Het gros betreft alleenstaande moeders. Dat is problematisch, vindt het stadsdeel, want veel kinderen groeien op in armoede. Twee betrokken ouders kunnen de economische positie van het gezin versterken. Vyent:

“Met alimentatie alleen zijn we er niet. Het gaat ook om emotionele steun. Daar worden de vaders zelf ook beter van. Mannen die een actieve vader zijn, zijn zelfverzekerder en gelukkiger. Dat is belangrijk, want de laatste jaren neemt zelfmoord onder zwarte mannen toe.”

Toch is de stadsdeelwethouder ook positief:

“Ik zie steeds vaker trotse, jonge vaders achter kinderwagens lopen. Daar word ik heel blij van.”