Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bestuursvoorzitter Ibn Ghaldoun: ook na de zomer bestaat onze school

De Rotterdamse scholengemeenschap staat voor miljoenen in het rood en de kwaliteit staat ter discussie.
De Rotterdamse scholengemeenschap staat voor miljoenen in het rood en de kwaliteit staat ter discussie. Foto ANP / Marco de Swart

De Rotterdamse in zwaar weer verkerende islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun bestaat nog na de zomervakantie. Dat zei bestuursvoorzitter van de scholengemeenschap Ayhan Tonca vanavond in Nieuwsuur. De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge, die eerder heeft aangegeven dat er volgens hem geen levensvatbare toekomst voor de school is, heeft volgens Tonca voor zijn beurt gesproken.

Vandaag werd bekend dat de gemeente Rotterdam zich voorbereidt op het herplaatsen van de 650 leerlingen op de school. De school is in opspraak omdat er 27 examens zijn gestolen, maar er zijn ook tal van andere problemen. In het verleden heeft de onderwijsinspectie de kwaliteit van het onderwijs op de school daarnaast beoordeeld als zeer zwak.

School in financiële problemen

Ook staat de school voor miljoenen in het rood. Om uit de financiële problemen te komen heeft de school meer leerlingen nodig, maar het aantal inschrijvingen voor volgend jaar is ongeveer even hoog als het aantal leerlingen dat de school verlaat. Daarbij acht de gemeente een krimp van het leerlingaantal waarschijnlijker, gezien alle ophef rondom de onderwijsinstelling de afgelopen tijd.

‘Kwaliteit weer in orde’

Tonca zei vandaag dat de kwaliteit van het onderwijs op de school weer in orde is. De financiële problemen ontkent hij niet, maar over het oplossen daarvan zijn afspraken gemaakt met de wethouder en het ministerie, aldus de bestuursvoorzitter.

“Vorig jaar hebben we een fantastisch jaar gedraaid. Toen hebben we bijna zeven ton op onze schulden ingelost. Wij betalen die schulden gewoon terug.”

Dat zeven leerlingen van de school momenteel in een cel zitten vanwege de diefstal van de examens, noemt Tonca verschrikkelijk.

“Daar ga ik ook niet makkelijk aan voorbij. Maar de consequentie moet niet zijn dat deze school moet worden gesloten.”

Mogelijk nieuwe naam

De bestuursvoorzitter wil naar eigen zeggen samen met de wethouder, ouders en islamitische organisaties kijken ‘hoe het islamitisch onderwijs in Rotterdam een kans kan krijgen’ en hoe het vertrouwen kan worden teruggewonnen.

“Deze school bestaat nog na de zomervakantie”, aldus Tonca. In welke vorm dat zal zijn, moet nog wel blijken, gaf hij aan. Zo kan de school een nieuwe naam hebben. “Wij gaan ervoor. Ouders hebben het recht op voortgezet onderwijs met een islamitische grondslag.”