VS starten vredesonderhandelingen met Talibaan - ‘is noodzaak’

Pakistaanse legerhelikopter op patrouille in het grensgebied met Afghanistan waar de Talibaan zich veelvuldig ophoudt.
Pakistaanse legerhelikopter op patrouille in het grensgebied met Afghanistan waar de Talibaan zich veelvuldig ophoudt. Foto Reuters / Faisal Mahmood

Na twaalf jaar oorlog voeren in Afghanistan starten de Verenigde Staten binnen een paar dagen in Qatar vredesonderhandelingen met de Talibaan. Dat hebben Amerikaanse functionarissen aan persbureau Reuters gemeld. Tegelijkertijd waarschuwen ze dat het waarschijnlijk een lang proces zal worden.

De Afghaanse president Hamid Karzai maakte vandaag bekend dat ook vertegenwoordigers van de Afghaanse regering binnenkort naar Qatar zullen afreizen om met afgevaardigden van de Talibaan over vrede te praten. Het overleg wordt in Doha gehouden. Het kan van start gaan zodra de Talibaan daar hun politieke kantoor hebben geopend, zei Karzai. Mogelijk wordt later vandaag al bekendgemaakt dat het kantoor in de Golfstaat operationeel is.

Volgens Guus Valk, onze correspondent in de VS, zat de start van de onderhandeling er al een tijdje aan te komen.

De VS hebben vaker aangegeven te willen praten. Het is ook noodzaak. Eind volgend jaar trekken de Amerikanen zich terug en ze laten het land in instabiele toestand achter. Hier kunnen ze Karzai nog een beetje mee helpen.”

De Amerikanen zullen erop hameren dat de Talibaan de banden met Al-Qaeda verbreken, het geweld stoppen en de Afghaanse grondwet aanvaarden, meldt Reuters.

Obama: opening kantoor is belangrijke eerste stap

De Amerikaanse president Barack Obama ging op de G8-top in Noord-Ierland niet in op de start van de onderhandelingen, maar noemde de opening van het Talibaan-kantoor in Qatar wel een belangrijke eerste stap richting verzoening tussen de Afghaanse regering en de Taliban.

VK-journaliste Natalie Righton, die drie jaar in Kabul woonde:

Twitter avatar Natalie_Kabul Natalie Righton Overigens hebben Taliban vaker gezegd dat ze willen praten over vrede (zodra Amerikanen weg zijn). Eerst zien, dan geloven #Afghanistan

Eind volgend jaar vertrekken alle Amerikaanse troepen en hun buitenlandse bondgenoten uit Afghanistan.

Update 19.02 uur:
Bronnen melden aan Reuters dat de gesprekken donderdag beginnen.