Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Timmermans belt Turkse collega, maar hoeft niet naar Ankara

Timmermans hoeft niet zijn reisschema om te gooien en hoofdstad Ankara aan te doen.
Timmermans hoeft niet zijn reisschema om te gooien en hoofdstad Ankara aan te doen. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat proberen zijn Turkse ambtgenoot aan de telefoon te krijgen om zijn bezorgdheid over te brengen over het politiegeweld tegen demonstranten in Turkije.

Timmermans hoeft niet zijn reisschema om te gooien en hoofdstad Ankara aan te doen om protest aan te tekenen. Een motie die de oppositie hierover indiende werd afgewezen. De minister bezoekt morgen vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens en de Nederlandse Patriot-missie in de stad Adana.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Hele oppositie vraagt Timmermans om persoonlijk bij Turkse regering te protesteren bij zijn bezoek aan Turkije. In Ankara als in Den Haag…
Twitter avatar WilcoBoom wilco boom Motie oppositie om @Timmermans te laten omreizen via Ankarra ivm #Taksimplein is verworpen met 78 tegen en 70 voor.

Premier Mark Rutte (VVD), die bij afwezigheid van Timmermans naar de Kamer kwam om de kwestie te bespreken, zei dat het reisschema geen ruimte biedt voor een ontmoeting met een vertegenwoordiger van de Turkse regering. Wel zal Timmermans zijn bezorgdheid overbrengen. Hij probeert daarom zijn Turkse ambtgenoot te bellen, zei Rutte in de Kamer. Wanneer dat gesprek gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Rutte:

“Met de telefoon werkt het sinds de uitvinding in 1876 zo dat de andere kant ook moet opnemen, en die zekerheid hebben we nog niet.”

Ook langs ‘alle andere kanalen’ zal Nederland bezorgdheid uiten, zei Rutte. “Het gaat om een belangrijke kwestie”, benadrukte Rutte. “In Turkije worden fundamentele rechten geschonden. De Nederlandse regering maakt zich daar grote zorgen over.” Nederland wil een onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden en bepleit een dialoog tussen de regering en de demonstranten.

Twitter avatar jeroenlvisser Jeroen Visser Alleen motie PvdA/VVD aangenomen. Timmermans moet nu bij de ‘eerstvolgende gelegenheid’ de Turkse regering aanspreken en vragen om onderzoek