Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Teeven past apparatuur trajectcontroles aan na onterechte boetes

Een caravan passeert het trajectcontrolesysteem op de A2. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's met fietshouders zijn de dupe geworden van een fout in de apparatuur.
Een caravan passeert het trajectcontrolesysteem op de A2. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's met fietshouders zijn de dupe geworden van een fout in de apparatuur. Foto ANP / Olaf Kraak

De apparatuur van trajectcontroles wordt aangepast zodat weggebruikers niet langer een onterechte boete krijgen. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje, meldt persbureau Novum.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door SP’er Farshad Bashir naar aanleiding van de berichtgeving van RTL Nieuws. Het nieuwsprogramma meldde gisteren dat honderden weggebruikers worden gedupeerd omdat hun voertuig ten onrechte wordt aangezien voor een auto met aanhangwagen, die niet harder mogen dan 90 kilometer per uur. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto’s met fietshouders zijn de dupe.

Teeven: probleem in 0,001 procent van de gevallen

Teeven erkende dat het Openbaar Ministerie weet dat dit probleem speelt, maar niet tien jaar zoals RTL Nieuws vermeldde. Het OM is volgens Teeven sinds 2009 op de hoogte. Er is niet ingegrepen, omdat het buiten de foutmarge valt. Het probleem deed zich in 0,001 procent van de gevallen voor, terwijl de foutmarge een op de tienduizend was.

Het gaat dus om een ‘zeer gering’ aantal, zei hij. Om hoeveel mensen het precies gaat, weet hij niet. Dat wordt uitgezocht. Zij kunnen wel het geld van de onterecht betaalde boete terugkrijgen, ook als de bezwaartermijn al is verlopen.

Trajectcontroles worden niet uitgezet

Niettemin worden de systemen aangepast en uitgerust met software die alle voertuigen wel goed herkent, zei Teeven. Voor de trajectcontroles op de A4 en A2 is dat al gebeurd, de overige systemen volgen later. Dat kost enige tijd, zei Teeven. De bewindsman is niet bereid om alle trajectcontroles uit te zetten totdat de problemen zijn verholpen, zoals de PVV vroeg.

Teeven zei verder dat hij het ‘buitengewoon vervelend’ vindt als mensen ten onrechte een boete krijgen.