Rohani belooft meer openheid Iran

Op zijn eerste persconferentie na zijn verkiezingsoverwinning heeft de gekozen Iraanse president Hassan Rohani gisteren een „pad van gematigdheid” aangekondigd dat grotere openheid omvat over het omstreden Iraanse nucleaire programma en een streven naar betere relaties met de Verenigde Staten. „We moeten vertrouwen opbouwen”, zei hij.

Maar hij maakte meteen duidelijk dat zijn manoeuvreerruimte beperkt is. Er is geen sprake van dat Teheran het verrijken van uranium zal bevriezen, zoals de internationale gemeenschap eist als waarborg dat Iran geen kernwapen ontwikkelt. Integendeel, Rohani drong erop aan dat de wereld Irans recht erkent om uranium te verrijken. Iran ontkent dat het heimelijk een atoombom bouwt.

Erkenning van het recht op een verrijkingsprogramma was een van de voorwaarden die Rohani stelde voor directe onderhandelingen met de Verenigde Staten. Ook moet Washington beloven zich nooit te mengen in de Iraanse interne aangelegenheden en zijn „onderdrukkende politiek” jegens Iran staken. De Amerikaanse president Barack Obama zei gisteren dat Iran moet aantonen dat het geen atoomwapen ontwikkelt wil verbetering van de betrekkingen mogelijk worden.

Rohani ontweek vragen over de nauwe alliantie van Iran met het Syrische bewind. Hij zei alleen dat de verantwoordelijkheid voor een oplossing van de Syrische oorlog bij het Syrische volk ligt. „We zijn tegen buitenlandse interventie”, zei hij. Iran is een van de belangrijkste wapenleveranciers van het Syrische bewind.

Rohani wordt 3 augustus geïmaugureerd. De tegenstanders van de huidige president Ahmadinejad bereiden kennelijk een afrekening voor. Het officiële persbureau IRNA meldde dat parlementsvoorzitter Ali Larijani en anderen een aanklacht hebben ingediend bij justitie. IRNA gaf geen bijzonderheden. Ahmadinejad heeft Larijani’s familie van corruptie beschuldigd. Ahmadinejad moet zich in november bij de rechter melden. (Reuters, AP)