Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Raboploeg gebruikte bloedmachine om doping te maskeren

Michael Rasmussen in de gele trui in de Tour van 2007. Voor hem, vanaf links, zijn ploeggenoten Michael Boogerd, Denis Mensjov en Thomas Dekker.
Michael Rasmussen in de gele trui in de Tour van 2007. Voor hem, vanaf links, zijn ploeggenoten Michael Boogerd, Denis Mensjov en Thomas Dekker. Foto AFP / Franck Fife

De leiding van de voormalige Rabobankploeg heeft in 2007 een geavanceerde bloedmachine aangeschaft, waarmee de renners positieve dopingcontroles konden vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Met de ‘Sysmex XE-2100’ beschikte de Rabobankploeg over dezelfde bloedmachine als de dopingcontroleurs van de internationale wielerunie UCI. De machine, die onder meer het aantal jonge rode bloedlichaampjes en de hoeveelheid hemoglobine in het bloed meet, kan vaststellen of er bij een renner sprake is van bloeddoping.

Ploegdirecteur Theo de Rooij heeft de aankoop van de machine – die zo’n 75.000 euro kost – ook gemeld in een notitie aan de Rabobank. Onder het kopje “anti-doping” schreef De Rooij dat het “analyseapparaat” nodig was voor een “verhoging van tussentijdse interne bloedonderzoeken”.

Maar Raboploegarts Geert Leinders (die met De Rooij in de directie van de ploeg zat) en wielrenner Michael Rasmussen hebben de Sysmex in het voorjaar van 2007 juist gebruikt om zeker te stellen dat de renner niet tegen de lamp zou lopen in de Tour de France.

Twee bloedzakken tegelijk voor Rasmussen

Tijdens de Tour van 2007 wilde Rasmussen twee bloedzakken tegelijk toegediend krijgen. Maar de Deense renner maakte zich zorgen over de effecten daarvan: misschien zou hij bij een dopingcontrole gepakt worden. “Ik wilde weten welk effect de twee zakken zouden hebben op mijn bloedwaarden”, zegt Rasmussen nu.

Met extra bloed in de aderen kan een wielrenner zware inspanningen veel langer volhouden. In de jaren negentig was epo het aangewezen middel om het aantal rode bloedlichaampjes op te krikken, maar na de invoering van de epo-test schakelden de toppers in het peloton over op bloeddoping.

Rasmussen veroverde gele trui na dubbele bloedtransfusie

Twee maanden voor de Tour kwam het bij Rabo tot een medisch experiment. Voor de twaalfde etappe in de Giro d’Italia kreeg Rasmussen een dubbele bloedtransfusie. Een dag later stelde Leinders met de Sysmex vast dat Rasmussens bloedwaarden de marges van de dopingcontroles niet hadden overschreden. Twee maanden later, in de Tour de France, veroverde Rasmussen de gele trui.

Theo de Rooij heeft in maart van dit jaar voor het gerechtshof ontkend dat hij weet had van dopinggebruik binnen de Raboploeg. Leinders beroept zich op zijn medisch beroepsgeheim. Zowel De Rooij als Leinders wilde niet reageren.