Obama verdedigt spionageprogramma’s NSA

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vannacht op de Amerikaanse televisiezender CBS de spionageprogramma’s verdedigd. Hij zei meer openheid te willen geven, maar ook dat “het complete verhaal” nog niet kan worden gegeven.

Archieffoto ANP EPA / Saul Loeb

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vannacht op de Amerikaanse televisiezender CBS de spionageprogramma’s van de Amerikaasne inlichtingendiensten verdedigd. Hij zei hierover meer openheid te willen geven, maar ook dat “het complete verhaal” nog niet kan worden gegeven.

Obama:

“Ik heb de inlichtingendiensten gevraagd te onderzoeken hoeveel we openbaar kunnen maken om Amerikanen gerust te stellen en te laten zien dat de programma’s binnen de wet worden uitgevoerd, maar zonder het programma verder in gevaar te brengen.”

‘Ik heb veel veranderd na Bush’

Verder verwierp de president nadrukkelijk de suggestie dat zijn beleid nagenoeg een herkauwde versie is van de koers van zijn voorganger Bush:

“Sommige mensen zeggen: ‘Weet je, Obama was voorheen een enthousiaste liberaal, en hij is nu Dick Cheney.’ Dick Cheney zegt wel eens: ‘Ja weet je, hij heeft het allemaal volledig overgenomen.’ Ik heb er juist altijd zorg voor willen dragen dat we niet alleen maar inlichtingen verzamelen om terrorisme te voorkomen, maar dat we vooral blijven zorgen dat we een systeem onderhouden dat gegevens goed controleert en de feiten waarborgt. [...] Ik heb veel veranderingen aangebracht in het beleid van de NSA sinds mijn voorganger. Zo moet toezicht door de inlichtingendiensten goedgekeurd worden door het Congres en door buitenlandse inlichtingendiensten. “

Bedrijven ontkennen toegang tot servers

Grote techbedrijven ontkennen dat ze opsporingsambtenaren rechtstreeks toegang geven tot hun servers, maar kregen de afgelopen maanden wel tienduizenden verzoeken van Amerikaanse veiligheids- en opsporingsdiensten om gebruikers van hun webdiensten af te luisteren. Dat blijkt uit de eerste harde feiten die zijn vrijgegeven in het Amerikaanse afluisterschandaal sinds details over het surveillance-project PRISM van de National Security Agency (NSA) uitlekten.

Strafrechtelijk onderzoek naar Snowden

De Amerikaanse overheid doet ondertussen strafrechtelijk onderzoek naar klokkenluider Edward Snowden. Volgens de FBI heeft het publiceren van de informatie grote schade aan de VS en de veiligheid in het land veroorzaakt. De Amerikaanse National Security Agency (NSA), die bij de afluisterpraktijken betrokken is, deed naar aanleiding van de onthullingen aangifte bij het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Snowden ontkende dat overigens tijdens de livechat:

“Ik heb geen enkele operatie tegen legitieme militaire doeleinden onthuld. Ik heb gewezen op de hacks van de NSA op burgers en instellingen zoals universiteiten, ziekenhuizen en andere private ondernemingen. Iedere keer dat er een publieke discussie is die het Amerikaanse gezag kan ondergraven, zeggen ze dat.”