Misschien wel de allerwarmste dag ooit

A boy slides down a water slide during a hot summer day in the western Austrian city of Hall in Tirol June 17, 2013. Austria has been hit by a heat wave with temperatures in Vienna rising to 36 degrees Celsius (97 Fahrenheit). REUTERS/ Dominic Ebenbichler (AUSTRIA - Tags: ENVIRONMENT)
A boy slides down a water slide during a hot summer day in the western Austrian city of Hall in Tirol June 17, 2013. Austria has been hit by a heat wave with temperatures in Vienna rising to 36 degrees Celsius (97 Fahrenheit). REUTERS/ Dominic Ebenbichler (AUSTRIA - Tags: ENVIRONMENT) REUTERS

Vijf vragen over //

Het zou zomaar kunnen dat het morgen ergens in Nederland warmer wordt dan ooit eerder gemeten is. Gisteren durfden meerdere weerdeskundigen vooruit te lopen op het sneuvelen van een record dat al bijna 69 jaar in de boeken staat. Bijzonder, maar als je graag van de zon geniet, kun je dat beter vandaag doen.

Hoe warm gaat het worden morgen?

Gisterochtend twitterde de weerman van MeteoConsultReinier van den Berg dat hij een ‘bizar’ persbericht had verstuurd: morgen kan het ‘alltime Nederlands warmterecord’ worden verbroken. Er is sprake van een warme en droge atmosfeer, aldus MeteoConsult, de hoogte van de zon en de vroeg invallende zeewind werken allemaal ‘optimaal’ mee om een ‘zeldzaam hoge temperatuur’ op de thermometer te krijgen. Lokaal 38, misschien wel 39 graden.

Wat is het record nu?

Het huidige record dateert van 23 augustus 1944, ook een woensdag. Toen mat huisarts Johannes B. Thate, een vrijwillige waarnemer van het KNMI, in zijn achtertuin in het Gelderse Warnsveld (bij Zutphen) een temperatuur van 38,6 graden. MeteoConsult trok dat record in 2006 in twijfel, onder meer omdat een meting in een achtertuin in plaats van op een open veld niet betrouwbaar zou zijn. Na een boze brief van Thates zoon, die stelde dat zijn vader als weeramateur ervaren genoeg was voor een goede meting, besloot het weerbedrijf het record van 38,6 graden Celcius alsnog te erkennen. Op het landelijke weerstation in De Bilt was vrijdag 27 juni 1947 de warmste dag ooit gemeten, met 36,8 graden.

En hoe groot is de kans dat het record morgen wordt verbroken?

Iedereen houdt een flinke slag om de arm. Volgens Van den Berg kan het record ‘in gevaar komen’, MeteoConsult zegt dat het ‘heel misschien’ gaat gebeuren. Weeronline en Weerplaza verwachten plaatselijk 35 graden, het KNMI houdt het op een middagtemperatuur tussen de 31 en de 33 graden. De 38,6 graden van Warnsveld in 1944 hoeft dus nog niet écht te vrezen om uit de geschiedenisboeken te worden gebrand.

Wat moet ik morgen doen?

Hoewel de zomer ongetwijfeld welkom is, kan het morgen onaangenaam warm zijn. Het is bewolkt, benauwd en het kan zwaar gaan onweren. Bovendien is er in het oosten van het land kans op ‘hittestress’, zei Weerplaza gisteren. De lichaamstemperatuur kan dan stijgen tot gevaarlijke hoogten – vooral ouderen moeten daar beducht voor zijn. Voor een dagje strand of een barbecue is vandaag echt de beste dag: temperaturen tussen de 28 en de 32 graden, weinig wind en een geringe kans op neerslag. Bovendien blijft het tot laat in de avond warm genoeg om buiten te zijn.

Wat is de verwachting voor de rest van de week?

Na de recordpoging maakt de temperatuur een duikeling, eerst tot net boven de 20 graden en vanaf het weekend iets eronder. Ook voorzien de weerbureaus dat het weer vaker gaat regenen.