Joël Dicker wint eerste prix Tulipe

De Zwitserse schrijver Joël Dicker (1985) heeft de prix Tulipe gewonnen, de gloednieuwe Nederlandse literatuurprijs voor de beste Franstalige roman van het voorafgaande jaar. Dat is zojuist in Maison Descartes in Amsterdam bekendgemaakt.

De jury, met daarin Danielle Bourgois, Margot Dijkgraaf, Philip Freriks, Renée van Herwaarden, Fouad Laroui, Isabelle Mallez en Rebecca van Raamsdonk, bestempelt Dickers la vérité sur l’affaire Harry Quebert als een ‘ongekend spannend boek’ met een ‘snelle opening, een flinke dosis suspense en een troebele liefdesgeschiedenis’. Centraal in de roman staat hoofdpersoon Harry Quebert, die lijdt aan een writer’s block.

De keuze van de jury betekent dat Dickers roman in het Nederlandse vertaald zal worden. Deze vertaling zal in januari 2014, bij De Bezige Bij, verschijnen.

De prix Tulipe is vandaag voor het eerst uitgereikt. De prijs is een initiatief van het Institut Français des Pays-Bas, literair critica en Spui25-directeur Margot Dijkgraaf en Nederlandse uitgevers. De prijs heeft tot doel de diversiteit en de kwaliteit van hedendaagse Franstalige romans te laten zien en voor een breed Nederlands leespubliek onder de aandacht te brengen.

Joël Dicker (Genève, 1985) studeerde rechten in Genève. Voor zijn debuutroman Les derniers jours de nos pères ontving hij in 2010 de Prix des Ecrivains Genevois. De waarheid over de zaak Harry Quebert is zijn tweede roman, waarmee hij werd genomineerd voor de Prix Goncourt en winnaar was van de Grand Prix du Roman de l’Académie Française en de Prix Goncourt des Lycéens. In Frankrijk zijn in korte tijd meer dan 700.000 exemplaren van het boek verkocht en vertalingen zullen wereldwijd in meer dan dertig landen verschijnen.