Opinie

Jihad tegen de shi’ieten, pardon, ketters

Hoe ver de oorlog in Syrië al is verloederd en nog gaat verloederen is niet alleen af te meten aan de 93.000 doden die de Verenigde Naties inmiddels hebben geteld. Je kunt het ook zien aan de interventie van de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah, gevolgd door de openlijke sunnitische oproepen tot een jihad, heilige oorlog. Niet alleen door de usual suspects als Al-Qaedaleider Ayman Zawahiri, maar door gewone, gezaghebbende sunnitische geestelijken. En niet alleen tegen het regime, maar tegen shi’ieten, de andere grote stroming in de islam.

Pardon, in deze context de „ongelovigen”.

Wat Assad en zijn bondgenoten Hezbollah en Iran doen, vormt „een oorlogsverklaring tegen de islam en de moslimgemeenschap in het algemeen”, zei vorige week de Egyptische prediker Mohammed Hassan aan het slot van een conferentie in Kairo van prominente sunnitische geestelijken. Lees: dit zijn ketters. Of neem de vooraanstaande Saoedische geestelijke sjeik Saleh al-Fawzan tegenover de krant Al-Madina. Shi’ieten „wenden voor moslims te zijn om in de buurt van sunnieten te komen en tegen de islam te kunnen complotteren”, zei hij. „Vandaag de dag is hun vijandigheid duidelijk geworden door hun oorlog tegen de sunnieten in Syrië”.

Of Youssef al-Qaradawi, een bejaarde Egyptische prediker die door de jaren heen een heel wat grotere aanhang dan Zawahiri heeft verzameld met zijn wekelijkse show op de Qatarese satellietzender Al-Jazeera. Hij riep „al diegenen die in staat zijn de jihad te ondernemen en te vechten op naar Syrië te gaan om het Syrische volk te steunen dat door het regime wordt gedood en nu ook wordt gedood door de partij van de Duivel”.

De Duivel, dat zijn Iran en Hezbollah. De shi’ieten. De vrienden van de alawiet Assad, ook een soort shi’iet.

Qaradawi is geestelijk leider van de Egyptische Moslimbroederschap, een organisatie die normaal op geen enkele steun van het ultraconservatieve Saoedi-Arabië kan rekenen omdat ze voor ongewenste vernieuwingen als verkiezingen staat. Maar de hoogste Saoedische geestelijke, de ook al zeer invloedrijke Groot-mufti Abdulaziz bin Abdullah al-Sheikh, prees Qaradawi voor zijn uitspraak over „deze weerzinwekkende sektarische partij”.

Voor het geval u het niet meer wist: de 13de- eeuwse peetvader van de orthodoxe sunnitische islam, Ibn Taymiyya, beschouwde de shi’ieten als verraders, die nog eerder dan christenen en joden dienen te worden uitgeroeid.

Assads regime heeft met zijn bloedige onderdrukking van de sunnitische oppositie de sektarische razernij willens en wetens over zich afgeroepen. Maar de tegenpartij heeft nu besloten het vuur hoog op te stoken.

Carolien Roelants is Midden-Oostenredacteur van nrc.next en NRC Handelsblad. Zij schrijft elke dinsdag een column over buitenlandse kwesties.