Hier slapen de leiders van de wereld

Foto Matt Dunham/Reuters

Het kost enkele honderden euro’s, maar dan slaap je wel in Paris Island of in White Island. De vakantiehuizen op het vijfsterren golfresort in het Noord-Ierse Lough Erne zijn vernoemd naar de eilanden in het aangrenzende meer Lower Lough Erne.

Dat meer is nu, net als de rest van de omgeving, bevolkt met politie en militairen. Het golfresort is bovendien afgesloten door een hek van ruim elf kilometer. Dat alles om ’s werelds grootste leiders te beschermen: dit is de plek waar de acht staatshoofden en regeringsleiders logeren die gisteren samengekomen zijn voor de G8, de jaarlijkse top van grote industrielanden. Vandaag is de laatste dag.

Mocht de Amerikaanse president Obama nog wat extra gesprekstijd willen met de Russische president Poetin over hun meningsverschil over de aanpak van Syrië, dan hoeft hij niet ver te lopen. Naar het schijnt staan hun huisjes het dichtst bij elkaar.