Opinie

Geen honger, wel trek

‘Hongernegers stelen brood kinderboerderijgeiten’, kopte GeenStijl. Het ging over een kinderboerderij in de Bijlmer, waar arme kinderen geitenvoer zouden jatten. Het bericht verwees naar Het Parool en die verwees weer naar de site van de SP Amsterdam. Daar stond dat het brood dat de boerderij van de voedselbank kreeg, ‘dikwijls’ ook door kinderen werd gegeten.

Intussen had een lokale rapper een filmpje gemaakt waarin hij alle verhalen afdeed als typisch voorbeeld van hoe de Bijlmer wordt weggezet als derdewereldland. De kinderen hadden hier smartphones, hoe konden ze honger hebben?

Kinderboerderij de Gliphoeve ligt op een pleintje voor de flat Geldershoofd. Het terrein is piekfijn onderhouden. Ik zag onder andere sierkippen, geitjes, lammetjes en een Vietnamees hangbuikzwijn. Geen hongerkindjes. In een stal trof ik boerin Birgit. Ze wist meteen waarvoor ik kwam. Het hele weekend waren beledigde buurtbewoners verhaal komen halen; alsof al die moeders hun kinderen niet te eten zouden geven. Ze had hier nog nooit kinderen geitenkorrels zien eten. Ja, soms vroeg iemand om een boterham. Ze baalde dat de SP dit zo naar buiten had gebracht. Daarom nam ze nu mediastilte in acht.

Even verder, onderaan de flat, zit de voedselbank van Regina Mac-Nack. Zelf was ze er niet, maar aan de telefoon legde ze uit: als ze haar broden heeft uitgedeeld, geeft ze wat er rest aan de kinderboerderij. Voor de dieren. En als de kinderen willen, mogen die ook. „Er hapert helemaal niets aan dat brood. En die kinderboerderij is ook een speeltuin. Logisch als kinderen tussen de middag om een boterhammetje vragen.”

Even verder tref ik Défano Holwijn (20), de maker van het filmpje, dat intussen al bijna tweeduizend likes had gekregen. „Ik heb niet ontkend dat er ook armoede is”, zegt hij, „maar het ging me om de manier waarop het naar buiten kwam”, zegt hij. Dat de kinderen het brood zouden ‘stelen’, bijvoorbeeld. Dat ze ‘geitenvoer’ aten, terwijl het gewoon brood is.

Daarna sprak ik nog even met buurtbewoner Daniël Leeuwenberg, die al jaren naast de kinderboerderij woont. Hij had wel eens een jongen om een eitje van de kippen zien vragen, omdat hij geen avondeten had. Er zat dus wel iets in het verhaal, er gingen wel eens kinderen zonder ontbijt naar school – maar zoiets was niet uniek voor de Bijlmer. En het stond los van de kinderboerderij, die de laatste jaren juist zo was opgebloeid.

Misschien is de werkelijkheid weer eens te ingewikkeld voor een columnpje, maar mijn voorlopige conclusies: de kinderen eten geen geitenvoer, de geiten eten eigenlijk mensenvoer. En: in de Bijlmer is geen honger, maar soms wel grote trek.

Arjen van Veelen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen.