Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Fraude en ‘goednieuwscultuur’ oorzaken miljoenenverlies Imtech

Foto ANP / Koen Suyk

Fraude in combinatie met een ‘goednieuwscultuur’ zijn de oorzaken van de miljoenenverliezen die technisch dienstverlener Imtech leed in Duitsland en Polen.
Dat blijkt uit de resultaten van het forensisch onderzoek die het bedrijf uit Gouda vanochtend vrijgaf. Het personeel moet op een cursus ethiek om een cultuuromslag te forceren.

Het management van Imtech in Duitsland gebruikte “innovatieve technieken” waardoor de fraude lang verborgen bleef, zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van Imtech tegenover NRC. De Duitse top, inmiddels vervangen, vervalste documenten, rapporteerde onjuiste financiële informatie en sluisde zeker 30 miljoen euro weg naar een onbekend bedrijf, dat Imtech geheimzinnig “the X-Group” noemt. Imtech mag de naam van dit bedrijf niet bekendmaken in verband met Duitse wetgeving – tot spijt van Van de Aast.

De heersende ‘goednieuwscultuur’ leidde tot een “te rooskleurig” beeld over het bedrijf, zegt Van de Aast. Openheid, eerlijkheid en realisme worden het nieuwe adagium bij Imtech, als het aan de topman ligt. Of, samenvattend: “Geen gesodemieter meer”. Het bedrijf stuurt alle managers naar een verplichte cursus bedrijfsethiek, waar ze leren “netjes” zaken te doen. “Gezien onze historie lijkt me dat wel op zijn plaats.”

Ook cijfers Imtech gepubliceerd

Imtech (5,4 miljard euro omzet, 30.000 werknemers) presenteerde vanochtend ook zijn definitieve jaarcijfers – nadat die twee keer werden uitgesteld – en de resultaten van het eerste kwartaal van dit jaar. Vorig jaar leed het bedrijf 226 miljoen euro verlies. Vorig kwartaal werd het met een verlies van 60 miljoen euro niet veel beter. Een “slecht resultaat”, vindt topman Van de Aast.

De schuld van Imtech is in hoog tempo opgelopen, tot 1,2 miljard euro. Dat komt gedeeltelijk door hoge onderzoeks- en reorganisatiekosten. Deze zomer hoopt Imtech 500 miljoen euro op te halen met een aandelenuitgifte. Dat geld gebruikt Imtech om de schuld terug te brengen.