Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Dekker spreekt zich nog niet uit over toekomst Ibn Ghaldoun

Leerlingen van Ibn Ghaldoun stappen over het kettingslot dat de actievoerders van Identitair Verzet vanochtend om de hekken hebben gedaan als protest tegen de school.
Leerlingen van Ibn Ghaldoun stappen over het kettingslot dat de actievoerders van Identitair Verzet vanochtend om de hekken hebben gedaan als protest tegen de school. Foto ANP / Jerry Lampen

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wil zich nog niet uitspreken over de toekomst van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Dekker wacht de uitkomst af van de onderzoeken van de politie en de Inspectie van het Onderwijs. Dat zei hij tijdens een debat over de examendiefstal. Dekker:

“Ik wil best pittige uitspraken doen, maar dan wil ik ze wel goed en gefundeerd doen. Natuurlijk heeft de school een probleem als blijkt dat er van alles aan de hand is.”

Of Dekker de school kan sluiten, is de vraag. Zijn mogelijkheden zijn beperkt. Ingrijpen kan alleen als sprake is van financieel wanbeheer of zeer slecht onderwijs. Onze redacteur Bart Funnekotter twittert:

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Rapport onderwijsinspectie is pas na de zomer af, zegt Dekker. Geen duidelijkheid voor nieuw schooljaar
Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Maar als hij daarvoor al signalen krijgt dat het mis is met bestuur Ibn Ghaldoun, zal hij al ingrijpen

Ook liet Dekker weten dat hij denkt dat de komende tijd nog meer scholieren hun diploma zullen verliezen.

[twitter]https://twitter.com/BartFunnekotter/status/347036925217091584[/tweeted]

PvdA wil dat bestuur zelf de school sluit

Regeringspartij PvdA liet vandaag bij het debat weten dat ze willen dat het bestuur van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zelf de school sluit. PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing:

“Er is veel gedoe rondom onderwijskwaliteit, financiën en bestuur. Ik snap dat de staatssecretaris de school niet zomaar kan sluiten, maar het bestuur moet zich afvragen of het niet beter is de eer aan zichzelf te houden.”

Volgens de PvdA is het niet in het belang van de scholieren om de school open te houden, omdat ze een diploma krijgen dat mogelijk minder waard is.

Ibn Ghaldoun al vaker negatief in het nieuws

De scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is de enige islamitische school voor voortgezet onderwijs in Nederland. De school kwam de afgelopen jaren al vaker negatief in het nieuws. Ibn Ghaldoun stond al onder aangescherpt financieel toezicht. Door de examendiefstal kwam daar vorige week een onderzoek van de inspectie naar het bestuurlijk handelen bij.

De PVV zegt al langer dat de school dicht moet. Andere partijen willen de onderzoeken naar de diefstal van de examens afwachten. SP-Kamerlid Eric Smaling vindt dat de gemeente Rotterdam wel alvast een andere school voor alle leerlingen moet zoeken, om zo een ‘zachte landing’ voor te bereiden.