Bouterse claimt vliegtuig voor staatsbezoek en ontwijkt Schiphol

De enige Airbus A340-300 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij kan volgende week niet zijn normale route vliegen.
De enige Airbus A340-300 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij kan volgende week niet zijn normale route vliegen. Foto Flickr / maarten-sr (CC BY-SA 2.0)

In Suriname is ophef ontstaan over een staatsbezoek van president Desi Bouterse aan China, later deze week. Voor het bezoek besloot het kabinet van Bouterse om een halve week lang de enige airbus van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) te claimen. Daardoor kan het staatsbedrijf enkele dagen lang zijn reguliere dienst tussen Amsterdam en Paramaribo niet afwerken.

Volgens persbureau Novum vermijdt Bouterse op deze manier een tussenlanding op Schiphol, wat de meest logische route tussen Suriname en China zou zijn. De voormalige legerleider moet in Nederland namelijk nog een celstraf uitzitten voor drugssmokkel.

Exporteurs bloemen en fruit woedend

De op vrijdag geplande vlucht tussen Schiphol en Zanderij is alvast geannuleerd. Er is een ander toestel gecharterd, maar de passagiers lopen wel een dag vertraging op. Volgens het persbureau reageren Surinaamse exporteurs van bloemen en fruit woedend. De vertraging betekent volgens hen een verlies van wel veertig procent van de omzet, omdat hun producten niet tijdig op de veiling in Nederland zullen belanden.

Tegen de kostprijs van de hele operatie wordt eveneens geprotesteerd. Aangezien SLM een staatsbedrijf is, draait de belastingbetaler voor alles op. Het kabinet van Bouterse zegt niet te kunnen aangeven hoe hoog de rekening zal zijn. Luchtvaartdeskundigen spreken over ‘vele honderdduizenden dollars’. Dat terwijl vicepresident Robert Ameerali begin april alle ministers nog opriep om heel zuinig om te springen met staatsmiddelen, aldus Novum.

‘Er rijdt geen bus van Suriname naar China’

Oppositielid Carl Breeveld:

“Deze actie komt heel slordig en zelfs schofterig over. Het parlement is hierover nooit geïnformeerd. Het is goed voor Suriname dat de president een staatsbezoek brengt aan China. De manier waarop is echter ontzettend jammer. De president gaat sier maken in het buitenland, terwijl hij in eigen land niet alles op orde heeft. Sommige leerkrachten zijn al sinds december niet meer betaald.”

Het kabinet van Bouterse noemt de opmerkingen van de oppositie ‘rotzooi’.

“De president mag toch zelf kiezen hoe hij wil reizen? En er rijdt geen bus van Suriname naar China. Moet hij dan misschien lopen?”