Artistiek niveau DUS onderzocht

Theatergezelschap De Utrechtse Spelen heeft een commissie van zwaargewichten uit de theaterwereld aangesteld die moet onderzoeken of na de bezuinigingen het artistieke profiel nog zwaar genoeg is. Dat bevestigen bronnen rondom DUS.

Vorig jaar ging DUS bijna failliet nadat het te grootschalige producties had gemaakt. Gemeente en provincie Utrecht moesten financieel bijspringen. Artistiek leider Jos Thie, zakelijk leider Jelle Snijder en de voltallige raad van toezicht stapten op. Interim-directeur Roel Freeke heeft sindsdien bijna een tweede reorganisatie afgerond, waardoor het gezelschap is teruggebracht tot een romporganisatie die met alleen maar freelance-acteurs en -technici werkt.

De adviescommissie wordt geleid door George Lawson, voormalig directeur van het Fonds Podiumkunsten. De andere leden zijn Henk Scholten, directeur van het Lucent Danstheater in Den Haag en ex-directeur van het Nederlands Theater Instituut, en Lucia van Heeteren, docent theaterwetenschap van de Universiteit van Groningen. De raad van toezicht heeft mede op verzoek van de gemeente om het advies gevraagd dat op 15 augustus wordt verwacht.

De vrees bestaat dat het gezelschap na de saneringen niet meer aan de artistieke normen voor de subsidie van OCW kan voldoen. De commissie zal ook bekijken of er weer een artistiek leider moet komen.

Op dit moment heeft DUS vacatures voor een directeur, een regisseur en een uitvoerend producent. Interim-directeur Freeke zal nog een paar maanden aanblijven. Deze week maakt DUS waarschijnlijk ook de uitbreiding van de raad van toezicht bekend.