Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Aftredende De Graaf: er is een hoop onzin geschreven

Fred de Graaf (VVD) is zojuist officieel afgetreden als voorzitter van de Eerste Kamer. In een verklaring haalde hij nog eens stevig uit naar iedereen die “onzin” en “onwaarheden” heeft gemeld over het vermeende weren van PVV-leider Geert Wilders uit de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Vertrekkend Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf komt aan bij de Senaat op het Binnenhof. Foto ANP / Martijn Beekman

Fred de Graaf (VVD) is zojuist officieel afgetreden als voorzitter van de Eerste Kamer. In een verklaring haalde hij nog eens stevig uit naar iedereen die “onzin” en “onwaarheden” heeft gemeld over het vermeende weren van PVV-leider Geert Wilders uit de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

De Graaf herhaalde dat hij “naar eer en geweten” heeft gehandeld. Eerder vandaag noemde hij het al “zuur” dat de affaire heeft moeten leiden tot zijn aftreden als voorzitter van de Eerste Kamer. Hij zei ook eerder vandaag al niet te vinden dat hij fouten heeft gemaakt. Maar zijn onafhankelijkheid is door de kwestie wel in het geding gekomen, beseft hij. En dat is volgens hem niet goed voor een voorzitter.

De Graaf stelde vanmiddag in zijn verklaring in de Eerste Kamer dat hij de benoeming van de commissieleden aanvankelijk geen moeilijke kwestie vond. Al snel had hij bovendien bedacht dat het om logistieke redenen niet handig zou zijn alle fractievoorzitters in de Eerste en Tweede Kamer te benoemen in de de Commissie van In- en Uitgeleide. Dan zou de omvang volgens hem te groot zijn geweest.

“Het zou geen mooi plaatje opleveren.”

De Graaf zou SGP-senator Gerrit Holdijk hebben gevraagd geen plaats te nemen in de commissie. Daardoor kwam niet Wilders, maar SGP-leider Kees van der Staaij in de commissie terecht, schrijft Novum. Die beslissing zou volgens De Graaf echter niets met Wilders te maken hebben gehad.

Twitter avatar NOS NOS EKvoorzitter De Graaf van de VVD: ik heb Holdijk SGP gevraagd stap terug te doen omdat ik Vd Staaij SGP beter vond, niet vanwege Wilders.

‘Het is volstrekt onwaar wat Chavannes in NRC Handelsblad schreef’

De Graaf maakte in zijn verklaring duidelijk dat hij zich enorm heeft gestoord aan de “verhalen en geruchten” die de afgelopen weken in de media de ronde deden. Hij zei:

“Er is veel onzin over deze kwestie geschreven en gezegd. Ik betreur het zeer dat er door anonieme bronnen van alles geroepen wordt, waar ik mij niet tegen kan verweren.”

De Graaf noemde onder meer een stuk van NRC-columnist Marc Chavannes, met naam en toenaam, “volstrekt onjuist”. De Graaf zei:

Het is volstrekt onwaar wat de gerenommeerde commentator Chavannes zaterdag in NRC handelsblad schreef, nl. dat de heer Wilders eerst
voor de kleine commissie gevraagd was, en er daarna weer uitgezet is. Als dat zo zou zijn gebeurd, had de heer Wilders toch wel vóór 30 april aan de bel
getrokken?

Dit schreef Marc Chavannes afgelopen zaterdag in NRC:

De voor de hand liggende kandidaten voor een verkleinde commissie van in- en uitgeleide waren al gepolst of zij beschikbaar waren. Ook Wilders. Hem vervolgens afbestellen maakte het gedoe nog zichtbaarder. Bij Poetins nieuwe partij lekken zulke streken minder snel uit.

Lees hier het volledige artikel van Chavannes.

Lees hier de volledige verklaring van De Graaf.