Adviesraden: 5,5 miljoen euro voor Tropenmuseum

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, bekend van het Tropenmuseum, in Amsterdam.
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, bekend van het Tropenmuseum, in Amsterdam. Foto NRC / Arjan de Jongh

De Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad willen dat het Tropenmuseum in Amsterdam jaarlijks 5,5 miljoen euro steun zal ontvangen. Dit “overbruggingskrediet” is nodig om het museum open te houden tot ten minste 2017.

Dit schrijven de twee adviesraden in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Amsterdam.

Daarna moet het museum in samenwerking met het Leidse Rijksmuseum Volkenkunde en het Afrikamuseum in Berg en Dal deel uitmaken van de zogenoemde “culturele basisinfrastructuur”, wat betekent dat het Tropenmuseum onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van OCW komt, weg bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

‘Bestuurlijke patstelling’ tussen BZ en OCW moet worden doorbroken

De adviesraden willen dat de “bestuurlijke patstelling” tussen Buitenlandse Zaken en OCW wordt doorbroken. Ze menen dat “alle betrokken overheidspartijen”, dus ook Buitenlandse Zaken, tot ten minste 2017 “naar redelijkheid” moeten bijdragen. Ook het bedrijfsleven moet daarbij helpen.

Het Tropenmuseum, dat onderdeel vormt van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), kreeg tot 1 januari van het vorige jaar 20 miljoen euro jaarlijks van Buitenlandse Zaken. Omdat het ministerie daarmee stopt, hebben 90 medewerkers gehoord dat ze weg moeten, is het theater van het KIT gesloten en de bibliotheek niet meer toegankelijk voor het publiek. Tot begin 2014 moet het instituut rondkomen met eenmalig 15,3 miljoen euro van Buitenlandse Zaken. De tijd daarna is nog ongewis.

De Raad voor Cultuur adviseerde al eerder alle rijksgesubsidieerde musea onder de verantwoordelijkheid van OCW te brengen, zodat “een integrale afweging” mogelijk is “vanuit één visie”.

Adviesraden: in kaart brengen gevolgen sluiting Tropenmuseum

Volgens beide adviesraden moet in kaart worden gebracht wat de gevolgen van een sluiting van het Tropenmuseum zullen zijn voor beheer en behoud van de collectie en voor het publieksbereik. Daarna moet het Tropenmuseum samen met Volkenkunde en het Afrikamuseum de gelegenheid krijgen met een “wervend, uitvoerbaar en kostenbesparend” plan te komen. Daarna kunnen de drie samen aankloppen bij OCW, voor steun vanaf 2017.

De Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad maken de brief vanmiddag openbaar, een dag voordat de cultuurcommissies van Tweede Kamer en gemeente bijeenkomen. De Kamer spreekt met minister Bussemaker (OCW, PvdA) over haar plannen met het museumstelsel die ze vorige week presenteerde.