Aandacht is verslavend

Marc Madeleyn begon op zijn 38ste aan een carrière als fotomodel. Zijn baard is zijn wapen – en zijn brood. „Ik ben niet bang mezelf voor lul te zetten.” Dit is wat hij van het leven weet – tot nu toe.

Marc Madeleyn (39) werkte bijna tien jaar als producer van commercials en reclamefoto’s toen een collega hem adviseerde zijn baard te laten staan. Zij vertegenwoordigde een fotograaf die bezig was met een serie over mannen met baarden, en ze had het idee dat Madeleyn er ook goed uit zou zien met een baard. Een jaar later ontmoette hij zijn vriendin, een bekend Nederlands model. Zij vond dat hij „best een aparte kop” had en stuurde wat foto’s naar een modellenbureau. En zo werd de in België geboren Madeleyn model, op een leeftijd dat zo’n carrière voor de meeste modellen allang achter de rug is.

In februari 2012 schreef hij zich in bij het Amsterdamse mannenmodellenbureau Republic, twee maanden daarna had hij zijn eerste grote opdracht: een campagne van Mexx. „Ik hing in elk bushokje in Canada, Rusland, Europa, een aantal landen in Azië.” Toen hij een keer met zijn twee kinderen langs zo’n affiche liep, zeiden ze: „hee, die man lijkt op jou” – doordat zijn neus, die een beetje scheefstaat, recht was gefotogeshopt, herkenden ze hem niet. Sinds november werkt Madeleyn fulltime als model. Hij was afgelopen najaar een van de gezichten van Zara, en nu dat van de nieuwe geur van Diesel. Hij werkte onder meer voor H&M en Paul Smith en modebladen als Esquire en L’ Officiel Homme.

In het begin, zegt hij, deed hij maar wat. Inmiddels weet hij precies hoe hij in een camera moet kijken. Boven een bord tomatensoep geeft hij een kleine demonstratie fotogezichten: een beetje met de ogen knijpen geeft een mannelijke, stoere expressie, een opgetrokken wenkbrauw de licht ironische blik die vaak van hem wordt gevraagd.

■ „Mijn baard is mijn brood. Ik ben begonnen op het moment dat baarden in de mode kwamen. Mijn agent was toevallig net op zoek naar een model met een baard, een echte, volwassen man. Ik heb niet, zoals veel anderen, jaren moeten knokken.

„Ik heb wel eens nachtmerries waarin mijn baard eraf is. Dat is een reële angst: ik heb geen idee of ik zonder baard verder zou kunnen, en ik geniet van dit werk. Soms heb ik er genoeg van; mijn vriendin heeft me nog nooit gezien zonder.”

■ „Er komen altijd avonturen op je pad. Je kan daar ja of nee tegen zeggen. Ik ben iemand die ja zegt. Ik had een goede baan als bouwkundig tekenaar, toen ik op mijn 24ste via mijn toenmalige vriendinnetje in aanraking kwam met de twee broers van de band Soulwax. Vier jaar ben ik met die gasten op toernee geweest. Professionele vriend, noemde ik mezelf. Ik deed van alles. Ik verbouwde hun studio, was roadie, de cameraman van het programma dat ze voor TMF maakten. Ik verdiende de helft van wat ik daarvoor verdiende, maar ik zag de hele wereld. Na vier jaar ben ik gestopt, omdat alles wat ik deed in dienst stond van hen, en daar was ik toch net te ambitieus voor. Maar het was een geweldige tijd. Ik ben liever zot dan saai.”

■ „Iedereen is onzeker. Iedereen. Maar op een foto wordt die onzekerheid nog eens extra benadrukt. Je ziet het meteen. En zeker als het niet meteen lukt met poseren, en de tijd begint te dringen, kun je in paniek raken. Ik ben best schaamteloos, niet bang om mezelf voor lul te zetten. Dat helpt enorm bij het poseren.”

■ „Aandacht is verslavend. Als iemand je boekt, is dat aandacht: ze willen je hebben. Je wordt gekozen. Dat is fijn. Punt. En op de set ben jij degene die de kleren tot leven moet brengen. Ik ben er ook dol op als mensen aan me zitten. Ik vind het echt verschrikkelijk jammer als ze zeggen: je haar is helemaal goed zo, we doen er niks meer aan.

„De eerste tien weken van dit jaar was ik superdruk. Daarna gebeurde er twee weken helemaal niks. Ik dacht: zie je wel, iedereen heeft me door. Ik kan dit eigenlijk helemaal niet. Het is heel onzeker om afhankelijk te zijn van je uiterlijk, omdat je het niet kunt veranderen.”

■ „Ik snap niet dat mensen hun kinderen pushen om modellenwerk te doen. Afgelopen najaar was ik gezicht van Zara. Op een aantal foto’s stonden mijn kinderen ook. Die foto’s waren binnen een uur gemaakt. De jongste, hij is acht, is daarna nog twee keer teruggevraagd. Dat verliep wat moeizamer, de laatste keer viel hij op de set in slaap.

„Model zijn is soms hard en lang werken, mensen onderschatten dat. Als je kinderen inzet voor een film, mogen ze maximaal zes uur achtereen op een set zijn, waarvan vier uur aan het werk. Dat is niet voor niks. Kinderen moeten kind zijn.”

■ „Ik ben blij dat er nog nooit over mij is gepraat zoals ik als producent over modellen heb gepraat. Althans, niet waar ik bij was. Bij castings is het letterlijk een vleeskeuring, en wat je ziet benoem je. Heel bot en cru: die neus is te groot, die oren zijn raar. Dat wil niemand horen over zichzelf. Ik heb weleens een meisje moeten wegsturen bij een lingerieshoot omdat we haar te dik vonden. Dat is ongeveer het ergste wat je kunt doen.”

■ „Het is wonderlijk om benaderd te worden als knappe man. Ik zie niet iemand anders in de spiegel dan een paar jaar geleden, maar ik word wel vaker op mijn uiterlijk aangesproken. Het is nu een bewezen formule; van iemand die wordt ingehuurd om wereldwijd een geur moet verkopen, kun je niet meer zeggen dat het een lelijke gast is. Ik vind het heerlijk om op de set een compliment te krijgen, maar daarbuiten wantrouw ik het; ik krijg snel het gevoel dat mensen iets van me willen.”

■ „Je kunt niet besluiten om model te worden. Nu ik dit ben gaan doen, zeggen mensen in mijn omgeving dat ze er ook over denken om dit werk te gaan doen. Maar zo werkt dat niet. Je wordt gekozen. Het is niet een kunstje dat je kunt leren.

„Toen ik student was heb ik ook een paar keer geposeerd. Maar ik paste niet in het modebeeld: was iel en mager en modellen waren in die tijd nog halve atleten. Nu gaat het meer om rauwe mannen, met snorren, baarden en tattoos. Het grappige is dat de beste modellen mensen zijn die je op straat zo voorbijloopt. Onopvallende gezichten kunnen fotografen en visagisten het meest naar hun hand zetten.”

■ „Als iets moet, is het niet meer leuk. Als het mag, hoeft het niet meer. Sinds ik fulltime model ben, ben ik bewuster gaan leven. Lijnen hoef ik niet; ik heb een keer twee weken helemaal geen alcohol gedronken en geen koolhydraten gegeten, en was ik zo veel afgevallen dat mijn agent vroeg of ik ziek was. Maar ik ga naar de sportschool, ik drink niet te veel, smeer een zalfje op mijn gezicht, eet gezond.

„Dat laatste vind ik het moeilijkst. Ik ben een Belg, ik houd van goed eten. Ik mis foie gras – alleen al bij het woord loopt het water me in de mond. Je kunt ook niet een uitgebreid ontbijt nemen als je een uur later op de set moet staan – dat zie je. En er zijn andere gekke dingen waar je rekening mee moet houden. Ik kan niet in de zon gaan zitten met een T-shirt aan. Dat kan vervelend zijn bij mooi weer. Want je gaat niet met een ontbloot bovenlijf op een terras zitten.”

■ „Ik heb mijn hele leven gewacht op een compliment van mijn vader. Ik kom uit een echte bètafamilie: mijn vader is doctor in de chemie, mijn broer is ingenieur. Ik ben de enige in de familie die een meer creatieve kant is opgegaan.

„Ik heb veel leuke dingen gedaan in mijn leven, ik heb kinderen gekregen. Maar nooit heeft mijn vader echt gezegd dat hij trots was. Tot hij een grote foto van mij zag in een winkel. Toen belde hij om te zeggen dat hij trots was. Terwijl ik niks heb gepresteerd om dit te kunnen doen.”