Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Slechts zesentwintig leerlingen geven examenfraude toe

Zesentwintig leerlingen hebben toegegeven dat ze een of meerdere gestolen examens hebben ingezien. Dat staat in een brief (pdf) van staatssecretaris Sander Dekker aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris “betreurt het zeer” dat niet meer leerlingen zich hebben gemeld.

Slechts 26 leerlingen hebben gebruikt gemaakt van de inkeerregeling. Zij mogen het gefraudeerde examen opnieuw maken. Twintig van hen zitten op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun.
Slechts 26 leerlingen hebben gebruikt gemaakt van de inkeerregeling. Zij mogen het gefraudeerde examen opnieuw maken. Twintig van hen zitten op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Foto ANP / Bas Czerwinski

Zesentwintig leerlingen hebben toegegeven dat ze een of meerdere gestolen examens hebben ingezien. Dat staat in een brief (pdf) van staatssecretaris Sander Dekker aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris “betreurt het zeer” dat niet meer leerlingen zich hebben gemeld.

Het onderzoek van de politie en Inspectie gaat op volle kracht door, schrijft Dekker.

“Er zijn concrete aanwijzingen dat de verspreiding van examens breder is geweest, zowel binnen Ibn Ghaldoun als daarbuiten. Ik betreur het dan ook zeer dat niet meer leerlingen gebruik hebben gemaakt van de inkeerregeling.”

Twintig van de leerlingen die zich hebben gemeld, zijn afkomstig van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun, waar de examens werden ontvreemd. Eerder vandaag werd al bekend dat vijf leerlingen van andere scholen in Rotterdam zich hebben gemeld bij hun rector omdat ze hebben gefraudeerd. Ook een leerling uit Utrecht heeft bekend.

De leerlingen konden gebruik maken van een ‘inkeerregeling’ die Dekker vorige week aankondigde. Omdat ze hebben gemeld dat ze de opgaven hebben ingezien, mogen ze het examen opnieuw maken. De leerlingen zijn niet uitgesloten van mogelijke vervolging, schrijft persbureau Novum. De deadline voor de regeling verstreek vrijdag. Van leerlingen die nu nog worden gepakt, wordt het examen ongeldig verklaard. Dat betekent dat het diploma wordt ingetrokken en het hele examenjaar over moet.

27 examens gestolen

Er zijn meer examens gestolen dan het OM dacht. Uit de verklaringen kwam naar voren dat ook de vwo-examens Duits, maatschappijwetenschappen en economie zijn gestolen. De teller staat nu op 27 gestolen examens. De inspectie heeft zaterdag bekend gemaakt aan het Ibn Ghaldoun dat ook deze examens ongeldig zijn en over moeten. Op de school moeten alle gestolen examens opnieuw moeten worden gemaakt.

Zes mensen zitten vast voor de diefstal

Vandaag zijn nog eens drie aanhoudingen verricht in verband met de diefstal. Het gaat om drie achttienjarige mannelijke havo-leerlingen van de school uit Rotterdam, Delft en Den Haag. Er zaten al drie mannen vast voor de diefstal. Een zevende verdachte is op vrije voeten.