‘Woensdag kan de warmste dag in Nederland ooit worden’

De temperatuur zou aanstaande woensdag bijzonder hoog kunnen oplopen.
De temperatuur zou aanstaande woensdag bijzonder hoog kunnen oplopen. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Met Pasen sneeuwde het op veel plekken en was het kouder dan tijdens de laatste Kerstdagen. De roep om zomers weer die toen klonk krijgt deze week gehoor: aanstaande woensdag kan het de warmste dag in Nederland ooit worden. Ooit!

Dat staat nog lang niet vast, maar meerdere weerdeskundigen durven er in elk geval al over te praten. Weerman Reinier van den Berg schreef vandaag een ‘bizar’ persbericht:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Daarnet een bizar persbericht verstuurd: Woensdag komt Alltime Nederlands warmterecord in gevaar, dat staat op 38.6 C

En MeteoConsult schrijft in de weersverwachting voor woensdag:

“Volgens de huidige berekeningen werkt alles optimaal mee om een voor Nederland zeldzaam hoge temperatuur op de thermometer te krijgen. De atmosfeer is qua karakter zeer warm, en tevens droog genoeg om het lange tijd zonnig te houden. De zon staat momenteel min of meer op z’n hoogst. Verder vormt een vroeg invallende zeewind naar alle waarschijnlijkheid geen bedreiging voor een extreem hoge temperatuur. Volgens de huidige inschatting kan het in het oosten en zuiden lokaal 38, en heel misschien wel 39 graden worden. Dus in dat geval komt het landelijke warmterecord inderdaad in gevaar.”

Het KNMI houdt het op een middagtemperatuur tussen de 31 en de 33 graden. Die verwachting geldt ook direct als nuancering van wat de rest zegt: het record komt dus ‘in gevaar’, maar voor de rest moeten we afwachten.

Ook morgen al tropische temperaturen

Vandaag is het ‘zomers’ met temperaturen tussen de 22 en de 28 graden en ook morgen kan de Elfstedentocht niet verreden worden. Weeronline daarover:

“De zon schijnt uitbundig en in de kustprovincies stijgt de temperatuur naar 25 tot 28 graden. In de zuidoostelijke helft wordt het met 29 tot plaatselijk 33 graden tropisch warm.”

Het KNMI:

“De maximumtemperaturen liggen over het algemeen tussen de 28 en 32 graden, vlak aan zee en nabij grote wateroppervlakten enkele graden lager.”

En MeteoConsult over wat we kunnen verwachten tot woensdag:

“Vandaag wordt het al een stuk warmer dan gisteren, met aan het eind van de middag in Limburg mogelijk net tropische temperaturen. Morgen is de atmosfeer beduidend warmer en kan het in de loop van de dag op veel meer plekken tropisch warm worden. In het zuidoosten is 34 graden haalbaar.”

Warmterecord stamt uit 1944

Nog even over dat ‘alltime warmterecord’: dat staat dus op 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld, vlakbij Zutphen. Op het landelijke weerstation in De Bilt was 27 juni 1947 de warmste dag ooit (of ooit gemeten, uiteraard, want dat is niet altijd gedaan) met 36,8 graden.

Na woensdag wordt het snel weer kouder: op donderdag ruim twintig graden, in de dagen erna duikt de temperatuur daar net onder.

Normaal gesproken is het in deze tijd van het jaar minimaal 11 en maximaal 19 graden.

Update 13:16: Weerplaza waarschuwt voor ‘hittestress’ in het oosten van het land. Het wordt ‘onaangenaam warm’: de bewolking neemt toe en de benauwdheid ook. Vooral ouderen kunnen daar last van hebben.