Wie dekt Messi in 2014?

Jong Oranje werd in de halve finale van het EK uitgeschakeld door Italië Veel spelers van dit team speelden al in het echte Oranje Dat roept vragen op over de kwaliteit van het A-team op het WK in 2014

Italy's forward Fabio Borini (2nd-R) and midfielder Marco Crimi (R) celebrate next to Netherlands' defender Mike Van Der Hoorn (L) after Italy beat Netherlands in their 2013 UEFA U-21 Championship semi-final football match at HaMoshava Stadium in Petah Tikva, north of Tel Aviv, on June 15, 2013. Italy won 1-0. AFP PHOTO / JACK GUEZ
Italy's forward Fabio Borini (2nd-R) and midfielder Marco Crimi (R) celebrate next to Netherlands' defender Mike Van Der Hoorn (L) after Italy beat Netherlands in their 2013 UEFA U-21 Championship semi-final football match at HaMoshava Stadium in Petah Tikva, north of Tel Aviv, on June 15, 2013. Italy won 1-0. AFP PHOTO / JACK GUEZ AFP

Redacteur Voetbal

Lewis Holtby. Alan Dzagoev. Isco. David de Gea. Marco Verratti. Fabio Borini. De tour van Jong Oranje op het EK voor spelers onder de 21 leidde langs diverse voetballers die op jonge leeftijd al sterren zijn. Alle Nederlandse veldspelers hebben al hun debuut gemaakt voor het echte Oranje; voor hen ligt het sterrendom ook voor het grijpen. Stap 1: de Europese titel. Stap 2: een droomtransfer.

Stap 1 is alvast mislukt. Via Duitsland, Rusland, en Spanje eindigde het EK voor Jong Oranje in de halve finale met een, in de woorden van coach Cor Pot, „luizige” 1-0 nederlaag tegen Jong Italië. Nederland verscheen in Israël met de beste spelers die het heeft van na 1 januari 1990, maar faalde in de missie om ten minste de finale te halen. Pot nam zelf de verantwoordelijkheid en complimenteerde zijn jongens onder meer omdat zij „heel bewust” met hun carrière bezig zijn. Het woord transfer had hij in de voorbije weken niet eenmaal gehoord.

Alleen rond Marco van Ginkel was het onrustig: Vitesse en Chelsea zouden al akkoord zijn. En het werd tijd, want waar is het Nederlandse supertalent dat al rond zijn twintigste in de internationale top speelt? De Duitser Holtby (22) speelt bij Tottenham Hotspur, de Italiaan Verratti (21) ging voor veel geld naar Paris Saint-Germain. De Spanjaard David de Gea (22) is al twee seizoenen de eerste doelman van Manchester United. Betere voorbeelden zijn er ook, maar Jong Duitsland en Jong Engeland deden het op het EK rustig aan door hun beste spelers thuis te laten.

En Nederland, met al die A-internationals? Duitse middenmoot (Luuk de Jong), Portugese top (Ola John). En verder: Hollandse glorie uit de eigen eredivisie.

Zo gaat Louis van Gaal een WK tegemoet met een selectie waarvan mogelijk alleen Arjen Robben en Robin van Persie bij Europese topclubs spelen. De bondscoach, zaterdagavond toeschouwer in het Ha Moshava-stadion in Petach Tikva, vindt dat zelf geen probleem: spelers die een transfer naar het buitenland overwegen krijgen van hem doorgaans een negatief advies. Spelen in de eredivisie is belangrijker dan invalbeurten op een hoger niveau, vindt hij.

Van Gaal laat bovendien geen gelegenheid onbenut om de kracht van de eredivisie te roemen. RKC is niet veel minder dan Aston Villa, zegt hij dan bijvoorbeeld. En hij voegt de daad bij het woord door de geregeld spelende reservebacks van Manchester United (Alexander Büttner) en Paris Saint- Germain (Gregory van der Wiel) links te laten liggen.

Blijft de vraag: wie treedt er in de voetsporen van Van Persie, Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart? Twee of drie van deze ‘grote vier’ – die op het WK in Brazilië de dertig gepasseerd zijn – zullen volgend jaar nog wel in de basisploeg staan. Maar wie omringen deze vedetten straks? Zoals het er nu naar uitziet: antihelden Kenneth Vermeer (doelman) en Daryl Janmaat, aangevuld met de jongemannen die de afgelopen anderhalve week in Israël grote moeite hadden met een gemankeerd Duits elftal en zichzelf tegen Italië tekort deden door een gebrek aan effectiviteit.

Is dat zorgelijk? Ja. Eén jaar voor het WK begint is het niet prettig te constateren hoe de boogde centrale verdediger Stefan de Vrij een inzinking heeft in de tweede helft tegen Jong Duitsland. Collega-verdediger Bruno Martins Indi had zijn slippertje in de tweede groepswedstrijd, maar gelukkig konden de tien Russen niet meer dan een aansluitingstreffer maken. Als zij bij Feyenoord blijven, wat kunnen ze dan in één seizoen nog leren over het dekken van Lionel Messi, Neymar of Zlatan Ibrahimovic?

Hoe gaat Cor Pots Jong Oranje de geschiedenis in? Het lijkt uitgesloten dat het met deze lichting tieners en jonge twintigers afloopt zoals de leeftijdgenoten van de gewonnen EK’s van 2006 en 2007, van wie alleen nog Huntelaar en Vermeer in beeld zijn bij Oranje. In Israël was voor het eerst het middenveld van de toekomst aan het werk te zien, met Adam Maher (AZ), Kevin Strootman (PSV) en Van Ginkel, en dat was soms genieten.

Jammer alleen dat er niet geprofiteerd is van de mogelijkheid om tegen een topteam te spelen. De oorwassing tegen Spanje (3-0) werd immers ondergaan door een reserveteam. En zo is – positief geredeneerd – de basisploeg van Pot, waarvan mogelijk vijf of zes spelers volgend jaar op het WK spelen, alleen in de tweede helft tegen Duitsland door het ijs gezakt. Het was namelijk invaller Mike van der Hoorn die zaterdag tegen Italië in de fout ging, waarna Borini elf minuten voor tijd een einde maakte aan het Nederlandse EK-avontuur.

Het was typisch zo’n eredivisie-momentje.