Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Turkije dreigt leger in te zetten om onrust te beteugelen

Turkse agenten vandaag op het Taksimplein in Istanbul.
Turkse agenten vandaag op het Taksimplein in Istanbul. Foto Reuters / Marko Djuric

De Turkse regering gaat mogelijk het leger inzetten om anti-regeringsprotesten de kop in te drukken. Daarmee heeft vicepremier Bulent Arinc gedreigd in een interview op de Turkse televisie. Het is voor het eerst dat de Turkse regering dreigt het leger in te zetten tegen de anti-regeringsdemonstranten in het land.

Arinc zei in het interview volgens persbureau AFP dat de politie “alle machtsmiddelen” zal inzetten om een einde te maken aan de onrust in de Turkse steden. “Als dat niet genoeg is, kunnen we zelfs gebruikmaken van de Turkse strijdkrachten”, aldus Arinc.

In Istanbul en andere Turkse steden zijn al een aantal weken protesten gaande tegen de regering van premier Erdogan. De betogingen waren in eerste instantie gericht tegen de herinrichting van het Gezipark in Istanbul, maar groeiden al snel uit tot een protest tegen de autoritaire regeerstijl van Erdogan. De Turkse politie greep hard in bij de betogingen, wat Turkije op felle kritiek van de internationale gemeenschap kwam te staan.

Vakbonden roepen op tot landelijke staking

Twee grote Turkse vakbonden hebben hun leden opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen uit protest tegen het politieoptreden van de laatste dagen. De Turkse minister van Binnenlandse zaken waarschuwde de bonden echter dat de betogingen illegaal zijn:

“Ik roep ambtenaren en arbeiders op niet deel te nemen aan onwettige demonstraties. Als ze dat toch doen, dan zullen ze daarvan de wettelijke gevolgen ondervinden. Onze politieagenten doen net als altijd hun werk.”

In de nacht van zaterdag op zondag werden het Taksimplein en het naastgelegen Gezipark in Istanbul afgesloten. Betogers die probeerden op te trekken naar het plein zagen zich geconfronteerd met waterkanonnen en traangas. Gisteravond bood de oproerpolitie in de hoofdstad Ankara eveneens het hoofd aan duizenden betogers.
Vandaag bleef het Taksimplein afgegrendeld. Het metrostation op het plein was wel open.

Merkel uit kritiek op Turkse politie

De Duitse bondskanselier Merkel zei vanmiddag dat de Turkse politie veel te hard heeft opgetreden tegen de betogers in het Gezipark. “Wat nu in Turkije gebeurt strookt niet met ons idee over de vrijheid om te protesteren en de vrijheid van meningsuiting”, aldus Merkel.

Volgens Turkse mensenrechtengroepen zijn onder de betogers die al een kleine drie weken tegen de Turkse regering ageren door toedoen van de politie vijf doden en ruim vijfduizend gewonden gevallen.

Bekijk onze nieuwste fotoserie over de protesten in Turkije: