VS en Rusland willen dat geweld in Syrië stopt, maar blijven het oneens

Obama en Poetin bespreken de situatie in Syrië op de G8-top.
Obama en Poetin bespreken de situatie in Syrië op de G8-top. AFP / Jewel Samad

Rusland en de Verenigde Staten zijn het niet eens met hoe het conflict in Syrië moet worden beëindigd, maar willen allebei het bloedvergieten stoppen. Daarvoor willen ze met de rebellen en de regeringsaanhangers om de onderhandelingstafel. Dat zeiden Obama en Poetin op een persconferentie na een overleg van twee uur op de G8-top in Ierland.

Volgens persbureau Reuters zagen de leiders er gespannen en ongemakkelijk uit tijdens de persconferentie. Obama keek zijn collega slechts een paar keer aan en Poetin keek voornamelijk naar de grond wanneer hij sprak:

“Onze standpunten vallen niet geheel samen, maar we zijn verenigd door het gemeenschappelijke doel om het geweld te beëindigen, het stijgende aantal slachtoffers te stoppen en om de problemen op een vreedzame manier op te lossen, zoals op de vredesconferentie in Genève.”

Ook Obama benadrukte dat zijn perspectief verschilt van dat van Rusland, maar zei dat zowel hij als Poetin het geweld willen stoppen en willen verzekeren dat er geen chemische wapens worden ingezet. Een gesprek tussen Poetin en gastheer van de top David Cameron gisteren had ongeveer dezelfde uitkomst: oneens, maar met gemeenschappelijke doelen.

Rusland stuurt regering wapens, VS de rebellen

Vandaag begon in Enniskillen, in Noord-Ierland, de G8, de top van acht grote industrielanden: de VS, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Canada, Japan, Italië en Groot-Brittannië. Een van de belangrijkste onderwerpen is Syrië, waarover grote onenigheid bestaat. Poetin is een trouwe bondgenoot van de Syrische president Assad. Hoewel hij zich uitspreekt tegen de oorlog in het land, heeft hij Assad nooit opgeroepen de macht op te geven. Rusland steunt de Syrische regering met wapens.

Afgelopen week werd bekend dat de VS de rebellen met wapens willen steunen. Assad reageerde hier vandaag op door te zeggen dat als Europa hetzelfde zal doen, het hiervoor “de prijs zal betalen.”

Er zijn in Syrië ten minste 93 duizend mensen omgekomen. Vermoedelijk ligt dat getal nog hoger: alleen doden zijn meegeteld van wie de naam, datum en plaats van sterven bekend zijn.