Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Nog drie Ibn Ghaldoun-scholieren aangehouden voor examendiefstal

De gymzaal van de Ibn Ghaldounschool. Op de Islamitische scholengemeenschap begonnen vandaag de herexamens.
De gymzaal van de Ibn Ghaldounschool. Op de Islamitische scholengemeenschap begonnen vandaag de herexamens. Foto ANP / Robin Utrecht

De politie heeft vandaag nog eens drie aanhoudingen verricht voor betrokkenheid bij de diefstal van examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Het gaat om mannen van 18 uit Rotterdam, Delft en Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie. De drie zitten allen op het Ibn Ghaldoun.

Voor de diefstal zaten al een 18-jarige Rotterdamse, een 19-jarige man uit Maassluis en een 18-jarige Rotterdammer vast. Ook zij zitten op de islamitische scholengemeenschap. Een zevende verdachte, een 22-jarige Rotterdammer, is inmiddels op vrije voeten.

Ook leerlingen buiten Rotterdam hebben examens in handen gekregen

Het onderzoek wordt voortgezet en richt zich op de personen die de examens daadwerkelijk gestolen hebben en op degenen die een gestolen examen hebben gebruikt bij het maken van een eindexamen. Het staat al vast dat er zowel leerlingen binnen als buiten Rotterdam examens in handen hebben gekregen, aldus het OM.

Eerder vandaag werd bekend dat vijf scholieren in Rotterdam zich bij hun rector hebben gemeld omdat zij hebben gefraudeerd. Van het Ibn Ghaldoun hebben twintig leerlingen toegegeven de examens te hebben ingezien, maakte de advocaat van de onderwijsinspectie bekend. Om hoeveel leerlingen het landelijk gaat, maakt het ministerie van Onderwijs later vandaag bekend. De leerlingen maken gebruik van de ‘inkeerregeling’ die Dekker vorige week aankondigde. Wie inzicht heeft gehad in de opgaven en dat vorige week meldde, mag het examen deze week opnieuw maken. Wie gefraudeerd heeft en zwijgt, loopt het gevaar dat bij ontdekking zijn diploma wordt ingetrokken. In dat geval moet de leerling het hele examenjaar overdoen.

Teller gestolen examens staat nu op 27

Volgens het OM zijn er meer examens gestolen dan tot nu toe werd gedacht. De teller staat nu op 27 examens, nadat er vorige week nog eens drie vwo-examens werden gevonden. Het gaat om de vwo-examens economie, Duits en maatschappijleer.