Mogelijk aanhouding in zaak-Wiels

Politie en justitie op de Antillen hebben naar verluidt de afgelopen dagen aanmerkelijke vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de op 5 mei op Curaçao vermoorde politicus Helmin Wiels.

Op verzoek van de autoriteiten op de Antillen is zaterdagavond in Zoetermeer een 26-jarige Antilliaan aangehouden. Dat gebeurde volgens een woordvoerder van het Antilliaanse OM in het kader van een recentelijk op de Antillen gepleegde moord. Verdere toelichting wordt officieel niet gegeven, maar opsporingsbronnen laten weten dat de arrestatie verband houdt met het onderzoek naar het neerschieten van Wiels. De verdachte is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Hij wordt naar alle waarschijnlijkheid nog deze week naar Curaçao gevlogen.

De politie denkt dat er een verband bestaat tussen de vondst van een in stukken gesneden lijk, twee weken terug op Curaçao, en de moord op Wiels. Het verminkte stoffelijke overschot – volgens media op Curaçao een 30-jarige Antilliaan – zou mogelijk van de man zijn die destijds de vluchtauto van de dader bestuurde. Wiels, fractievoorzitter van de grootste partij op de Antillen (de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano), werd op een zondagmiddag op het strand doodgeschoten. De auto van de daders – een goudkleurige Kia Picanto – werd elf dagen na de moord gevonden. Het bleek te gaan om een huurauto.

De politie vermoedt dat de opdrachtgever van de moord op Wiels bezig is sporen en getuigen te ‘wissen’. Door de uitvoerders van de moord om het leven te brengen, zou het moeilijker worden de opdrachtgevers van de aanslag op Wiels te achterhalen. Het vermoeden bestaat dat Wiels – die jacht maakte op corruptie – om politieke redenen is gedood.

In het onderzoek zou de laatste weken bij huiszoekingen bij bekenden personen uit de Antilliaanse onderwereld het nodige bewijsmateriaal zijn gevonden. De Antilliaanse politie wordt bijgestaan door deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut en het Recherche Samenwerkingsteam. Dit team is speciaal opgericht voor de aanpak van zware misdaad op de Antillen en bestaat uit 115 Nederlandse agenten. Aanvankelijk haperde de samenwerking tussen Antilliaanse en Nederlandse agenten, maar nu zou die verbeterd zijn.