Kortkolom buitenland

Zeker vijftig doden bij aanslagen in Irak

bagdad. In Irak zijn gisteren bij een nieuwe gecoördineerde serie aanslagen zeker 50 doden gevallen. De meeste aanslagen hadden plaats in shi’itische gebieden. Het dodelijkst was de aanslag van een zelfmoordterrorist in een druk bezocht café in de buurt Al-Ameen in het zuidoosten van de hoofdstad Bagdad, waarbij elf doden vielen. De daders worden gezocht onder sunnitische extremisten, waaronder met name Al-Qaeda-in-Irak. Het geweld in Irak neemt gestaag toe te midden van groeiende spanningen tussen shi’ieten en sunnieten in het Midden-Oosten. (AP)

Egypte: straf voor verscheuren bijbel

Kairo. Een radicale islamitische geestelijke is gisteren in Egypte tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van elf jaar veroordeeld omdat hij een bijbel had verscheurd en verbrand. Dat heeft het officiële persbureau MENA gemeld. Ahmed Abdullah had de bijbel verbrand tijdens een bijeenkomst op 11 september van ultraconservatieve salafisten, voor de Amerikaanse ambassade in Kairo. Het was uit protest tegen een Amerikaanse anti-islam-film. In Egypte worden zelden aanvallen veroordeeld op andere geloven dan de islam. (AP)

Front National wint van Parti Socialiste

Parijs. De Parti Socialiste (PS) van de Franse president Hollande heeft gisteren een tussentijdse verkiezing spectaculair verloren. De PS-kandidaat kreeg minder stemmen dan die van het extreem-rechtse Front National en haalde de tweede ronde van aanstaande zondag niet. De verkiezing ging over de parlementszetel van de wegens fraude opgestapte minister van Begrotingen Jérôme Cahuzac, in Villeneuve-sur-Lot in Zuidwest-Frankrijk. De centrum-rechtse UMP van oud-president Sarkozy won. De meerderheid waarop de PS in het parlement steunt slinkt tot slechts drie zetels verschil. (NRC)

Ecuador legt vrije pers aan banden

QUITO. Het parlement van Equador heeft vrijdag een controversiële mediawet aangenomen die voorziet in ‘media-inspecteurs’ en strenge maatregelen tegen media die de naam van politici beschadigen. Ook is nog maar eenderde van radio en tv-licenties beschikbaar voor private ondernemingen. Volgens de Equadoriaanse oppositie betekent de wet niets anders dan censuur op publicaties die de centrum-rechtse regering van Rafael Correa onwelgevallig zijn. (AP)

Breuk bij Indiase oppositie

New Delhi. De aanwijzing van de omstreden politicus Narendra Modi tot campagneleider van de hindoenationalistische oppositiepartij BJP heeft tot een breuk geleid met een van haar belangrijkste bondgenoten. De Janata Dal (JNU) uit de oostelijke deelstaat Bihar wil niet langer met de BJP samenwerken. Modi, premier van de westelijke deelstaat Gujarat, is omstreden wegens zijn rol bij anti-moslimgeweld in Gujarat in 2002. In Bihar trekt de JNU van de daar succesvolle premier Nitish Kumar ook relatief veel moslimstemmen. (AP)