Kortkolom binnenland

Controle op export glycol naar Syrië

Tel Aviv. Veertig landen controleren op verzoek van Nederland voorlopig alle export van de chemische stof glycol naar Syrië. Dat staat in een Kamerbrief van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA). Nederland controleert die export sinds deze krant vorige maand publiceerde uit geheime documenten waaruit blijkt dat Syrië vermoedelijk glycol uit Nederland importeerde voor de productie van chemische wapens. In Syrië woedt al ruim twee jaar een burgeroorlog. Er zijn aanwijzingen dat het regime chemische wapens heeft gebruikt. (NRC)

Slavernijmonument onthuld in Rotterdam

Rotterdam. In Rotterdam is gisteren een monument ter herinnering aan de slavernij onthuld. Het beeld, een gestileerd schip dat er ook uitziet als een muzieksleutel waarop vier figuren dansen, is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Alex Da Silva. Het stalen kunstwerk meet negen bij vijf meter. Het monument, dat werd onthuld door minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) en wethouder Hamit Karakus, staat op de Lloydpier. Vanaf deze plek vertrokken in de 18de eeuw schepen naar Afrika, waar goederen werden geruild voor slaven. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. (Novum)

Vaker naar rechter bij conflict met school

Amsterdam. Ouders die een conflict met de schoolleiding hebben over bijvoorbeeld een schooladvies, een schorsing of het gedrag van hun kinderen, beginnen steeds vaker een juridische procedure. Het aantal rechtszaken over onderwijskwesties is met ruim veertig procent gestegen tussen 2010 en 2012. Dat meldde Brandpunt gisteren op basis van gegevens over de rechtsbijstandsverzekering van Achmea. Ook uit een enquête over de claimcultuur in het onderwijs die Brandpunt en CNV lieten uitvoeren onder schooldirecteuren, blijkt dat ouders steeds sneller naar de rechter stappen. (Novum)

Jongemannen dood na crash met Porsche

Groningen. Bij een ongeval bij de Groningse plaats Wehe-Den Hoorn zijn gisterochtend vroeg twee mannen van 19 en 22 jaar om het leven gekomen. De Porsche waarin het tweetal reed, raakte bij hoge snelheid van de weg en botste tegen een boom. Bij de botsing brak de auto doormidden en een deel vloog in brand. Vermoedelijk werden de twee mannen uit de auto geslingerd en waren zij op slag dood, aldus de politie. (Novum)

Deltavlieger stort neer in Zeeland

Nieuwvliet. Een deltavlieger is gistermiddag in het Zeeuwse Nieuwvliet neergestort. De piloot raakte bekneld. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis in Brugge vervoerd, meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland. De ernst van zijn verwondingen is onduidelijk. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. De Dienst Luchtvaart van de politie onderzoekt het ongeluk. (Novum)