kort

Beeld

Slavernijmonument onthuld in Rotterdam

Amsterdam. - In Rotterdam is gisteren een monument ter herinnering aan de slavernij onthuld. Het beeld, een gestileerd schip dat er ook uitziet als een muzieksleutel waarop vier figuren dansen, is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Alex Da Silva. Het stalen kunstwerk meet negen bij vijf meter. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Het monument siert voortaan de Lloydpier, naast het Scheepvaart- en Transportcollege. Vanaf deze plek aan de Nieuwe Maas vertrokken vroeger schepen naar Afrika, waar goederen werden geruild voor slaven. novum

Libië

Nederland wil helpen met mensenrechten

Amsterdam. - Nederland wil Libië helpen bij het bevorderen van de mensenrechten en het ontwikkelen van een democratische rechtsstaat. Dat aanbod deed minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gisteren tijdens een bezoek aan het land. Nederland steunt Libië al sinds de revolutie tegen dictator Gaddafi. Zo levert Nederland een bijdrage aan het opruimen van munitie en mijnen. nrc

Belastingparadijs

Bestand ontduikers belastingen openbaar

Amsterdam. - Een bestand met gegevens over mensen en bedrijven die via belastingparadijzen de fiscus ontlopen is sinds dit weekend deels openbaar. Dat meldde dagblad Trouw zaterdag. Het bestand kon tot nu toe alleen worden ingezien door de krant en enkele internationale media die samen het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) vormen. De lijst wordt openbaar om „een bedrijfstak die lang in de schaduw bleef rekenschap te laten afleggen”, aldus de ICIJ. In de lijst staan gegevens van meer dan 120.000 bedrijven en hun eigenaren in belastingparadijzen. nrc

Mandela

Oud-president zou aan beterende hand zijn

johaNNESBURG. - De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela herstelt van de longontsteking die hem al negen dagen in het ziekenhuis houdt. President Jacob Zuma zei gisteren dat Mandela’s toestand nog ernstig is, maar dat de vooruitgang volgens zijn artsen doorzet. AP