Israël reageert zuur op uitslag verkiezingen

Israël heeft het afgelopen weekeinde tamelijk zuur gereageerd op de verkiezing van Hassan Rohani, de meest gematigde van de kandidaten, als nieuwe president van aartsvijand Iran. Maar de Verenigde Staten, de andere grote opponent van het Iraanse bewind, spraken van een „potentieel hoopvol teken”. Rohani heeft in zijn campagne gesproken van de noodzaak „een nieuwe bladzij op te slaan” in de internationale verhoudingen.

Israël meldde dat de gekozen president was voorgeselecteerd door opperste leider ayatollah Ali Khamenei wegens zijn „extremistische standpunten”. Premier Netanyahu, die al jaren suggereert dat Israël zo nodig Irans nucleaire installaties zal aanvallen, zei gisteren tegen zijn kabinet: „laten we onszelf niet voor de gek houden”. Rohani, zei Netanyahu, refereerde vorig jaar nog aan Israël als „de grote zionistische satan”.

Als Iran doorgaat met het ontwikkelen van zijn nucleaire programma moet het antwoord van de internationale gemeenschap heel duidelijk zijn, onderstreepte de premier: „het nucleaire programma stoppen met alle mogelijke middelen”.

Netanyahu kreeg kritiek van de leider van de linkse partij Meretz, Zehava Gal-On. „De verkiezing van de gematigde Rohani is een klap voor de extremisten in Teheran, maar ook voor het extremistische leiderschap in Israël. Dat zal het moeilijk krijgen om de wereld te overtuigen van de noodzaak van een aanval op Iran.”

Ook Amerikaanse woordvoerders waarschuwden dat Rohani niet de macht heeft om veranderingen af te dwingen. Maar president Obama’s chef staf, Denis McDonough, zei gisteren op tv dat „als hij erin is geïnteresseerd [..] Irans relaties met de rest van de wereld te verbeteren, er gelegenheid is om dat te doen”.

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië, een andere felle tegenstander van het Iraanse bewind, stuurde een felicitatietelegram naar Rohani.