Held van Brazilië is Neymar da Silva Santos Júnior

Brazilië is de strijd om de Confederations Cup begonnen met een zege tegen Japan. Neymar toonde zijn klasse met een werelddoelpunt.

Toeschouwers in Brasilia kijken op grote schermen naar de geblesseerde Neymar.
Toeschouwers in Brasilia kijken op grote schermen naar de geblesseerde Neymar. Foto AP

Wereldspitsen en wereldtitels gaan bij Brazilië hand in hand. Pelé, Romário en Ronaldo drukten in het verleden persoonlijk hun stempel op de successen van ‘de goddelijke kanaries’. Een jaar voor het WK van 2014 zijn alle ogen gericht op Neymar da Silva Santos Júnior. Hij moet zijn land het ultieme genot schenken: wereldkampioen worden in eigen land. De voorpret is afgelopen zaterdag bij het openingsduel van de Confederations Cup tussen Brazilië en Japan (3-0) al begonnen.

De klok van het Estádio Nacional Mané Garrincha in de hoofdstad Brasilia stond pas op drie minuten toen Neymar zijn landgenoten al dol van vreugde maakte. Na een pass van Marcelo legde Fred de bal klaar voor de 21-jarige spits, die scoorde met een prachtige volley. Snelheid: 98 kilometer per uur. Van twintig meter afstand recht in de kruising. Een beter begin van het toernooi had Brasil zich niet kunnen wensen. Zo vestigde Neymar met zijn 21ste doelpunt in zijn 34ste interland direct zijn naam.

Neymar is tot dusver vooral groot in Brazilië. Sinds zijn debuut op 7 maart 2009 wordt hij gezien als de nieuwe hoop van Santos én van het nationale elftal van Brazilië. Aan de hand van Neymar won Santos voor het eerst sinds 1963 weer de Copa de Libertadores en kwalificeerde zich daarmee in 2011 voor het WK voor clubteams. In de finale van dat toernooi werd Neymar overschaduwd door zijn Argentijnse rivaal Lionel Messi. Komend seizoen moeten Neymar en Messi een droomkoppel gaan vormen bij FC Barcelona.

Het leek er lang op dat Neymar tot en met het WK van 2014 in de Braziliaanse competitie actief zou blijven. De nummer tien van Brazilië ziet echter in dat hij in Europa sneller een nog betere voetballer kan worden. Neymar is nu nog altijd een typisch Braziliaanse voetballer, die met individuele acties en doelpunten wedstrijden beslist. De lichtvoetige aanvaller heeft de bal ‘aan een touwtje’. Neymar speelt op zijn gevoel en is vaak ongrijpbaar. Maar de man van de wedstrijd was zaterdag na zijn treffer ook grote delen van het duel onzichtbaar. Een echte leider is hij nog niet.

In dienst van FC Barcelona moet Neymar schoonheid en doeltreffendheid zien te combineren. Dat is precies het doel waar bondscoach Felipe Scolari naar streeft. De wereldtitel winnen met joga bonito. Brazilië wil terug naar het imago van een land dat voetbal ziet als volksvermaak. De eerste drie wereldtitels – in Zweden (1958), Chili (1962) en Mexico (1970) – werden veroverd met spectaculair spel. Pelé gold als het gezicht van het bijna onverslaanbare Brazilië.

Na het wegvallen van Pelé moest de Zuid-Amerikaanse voetbalgrootmacht bij de WK’s van 1974, 1978, 1982, 1986 en 1990 toekijken hoe andere landen ‘hun’ titel wegkaapten. Duitsland, Italië en Argentinië hadden een antwoord gevonden op het frivole Braziliaanse spel. De Brazilianen sloegen in 1994 en 2002 onder leiding van respectievelijk Carlos Alberto Parreira en Scolari weer toe. Met dank aan wereldspitsen van het kaliber Romário en Ronaldo. Sindsdien zakte Brazilië ver terug. Aanvallers als Adriano, Luis Fabiano en Robinho konden in hun eentje het verschil niet maken.

Brazilië is inmiddels afgezakt naar de 22ste plaats op de FIFA-ranglijst, net voor Mali en Montenegro. In aanloop naar het WK van volgend jaar greep Brazilië met het aanstellen van Scolari én Parreira terug naar het verleden. Met Neymar als ‘de toekomst van het Braziliaanse voetbal’ is het volgens de slogan van de bond rumo ao hexa. Oftewel, op weg naar de zesde (wereldtitel). Neymar moet het middelpunt vormen van een elftal dat met Dani Alves (Barcelona), Thiago Silva (Paris Saint-Germain), Marcelo (Real Madrid), David Luiz (Chelsea) en Luiz Gustavo (Bayern München) een groot aantal spelers van Europese topclubs telt.

Brazilië zette Japan zaterdag weliswaar redelijk eenvoudig opzij, vooralsnog houden de 190 miljoen Brazilianen hun reserves. Neymar liet met een zinderend schot zien waartoe hij in staat is. Maar deze ‘goddelijke kanarie’ zal nog veel hoger moeten vliegen wil hij tot de topspitsen uit de Braziliaanse voetbalhistorie gerekend worden. Alles draait al jaren om de dag van de volgende WK-finale: 13 juli 2014.